Nyolc éve kiszállt a Buda-Cashből a menesztett diplomata

Fotó: AFP / Alexei Danichev

-

A Buda-Cash–ügy miatt tiszteletbeli monacói konzuli címétől megfosztott diplomatának jó ideje nincs köze a brókercéghez. A cégadatok szerint Elek István felesége 2007-ben megvált a brókerházban lévő részesedésétől, Eleket pedig az akkori pénzügyi felügyelet törölték az igazgatóságból.


Ahogy pár nappal ezelőtt megírtuk, Elek István Magyarország tiszteletbeli konzuli címének visszavonását kezdeményezte a külügyminiszter. A Válasz.hu értesülése szerint Szijjártó Péter külügyminiszter utasítására a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) vizsgálatot folytatott a Buda-Cash Brókerházzal összefüggésbe hozott Elek Istvánnal kapcsolatosan. Ennek eredménye lett a miniszter döntése.


A portál a döntés előzményeként a Heti Válasz korábbi cikkére hivatkozott, miszerint a Buda-Cash 1999-ben 250 millió forintos tőkeemelést hajtott végre. Ezt a negyedmilliárd forintot pedig a BC 2000 Pénzügyi Tanácsadó Kft. tette be, amivel 28 százalékos tulajdonrészt szerzett a brókerházban. A Buda-Cash alapító-tulajdonosa, Pintér Zoltán a tőkeemeléskor úgy fogalmazott, hogy a kft. mögött valójában Elek István, Magyarország tiszteletbeli monacói főkonzulja áll. Felesége, az olasz származású Chiara Rivetti di Val Cervo is feltűnt a brókerházban – jegyezte meg a lap.


Buda-Cash: felszámolás alatt


2007 a vég

A brókerház tulajdonlásának története azonban az 1999-es tőkeemeléskor nem zárult le, később több változás történt. Az egyik, hogy 2004-ben a Buda-Cash Vagyonkezelő Zrt. belépett a brókercégbe. (Ebben a cégben Elekéknek nem volt érdekeltségük.) A másik, hogy – az Opten céginformációs rendszer szerint – Elek István felesége 2007. június 11-én megvált a BC 2000 Pénzügyi Tanácsadó Kft.-ben meglévő üzletrészétől. Ekkor a többségi tulajdonos – a panamai Duna Holding Corporation offshore cég – mellett a kisebbségi üzletrészt Gyarmati János vásárolta meg.


2013-ban aztán a Duna Holding is kilépett, helyére a Gyarmati résztulajdonában álló tatabányai O.P.M. Holding Vagyonkezelő Kft. került, amely jelenleg is tulajdonosa a BC 2000-nek. Eközben a Buda-Cash Vagyonkezelő 2004 óta a helyén van, jelenleg is érdekelt a március 5. óta felszámolás alatt álló brókercégben. (Mint az Index megírta, Gyarmati Jánost az ügy kirobbanását követően Rogán Antal frakcióvezető és Varga Mihály miniszter is összekeverte az egykori Globex-ügy egyik gyanúsítottjával, Gyarmati Jánossal. A Fidesz a tévedést elismerte, de bocsánatot nem kért.)

A VS.hu információi szerint 2007-ben Elek István végleg szakított a Buda-Cash-sel. Chiara Rivetti Di Val Cervo tulajdonrésze értékesítésekor a BC 2000-ben betöltött felügyelő bizottsági tagságától is megvált. (Ezt támasztja alá az Opten gyűjtése is a bukott brókercégekhez kapcsolódó tekintélyes céghálóról és a végső tulajdonosokról.)


A Monte Carlo-i külképviselet eltűnt a külügy honlapjáról


Törölték az igazgatóságból

Megkérdeztük a KKM-et, hogy tudtak-e erről a változásról, vagyis a tényről, hogy Elek István és felesége már kiszállt a Buda-Cashben való érdekeltségéből, mielőtt a diplomatát megfosztották a monacói konzuli címétől. Erre a kérdésre nem kaptunk választ, de a KKM annyit megjegyzett, hogy „a miniszter semmilyen módon nem tervezi döntésének felülvizsgálatát a Buda-Cashsel kapcsolatos eljárások teljes lezárultáig”. Ez abból a szempontból természetesen indokolható, hogy a Magyar Nemzeti Bank 10-15 éves visszaélés-sorozatra gyanakszik a Buda-Cashnél, és egyelőre nem lehet tudni, hogy ebben kinek, mikor, mekkora szerepe volt.

Elek Buda-Cashről való leválásának folyamatát mindenesetre az egykori Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének egy 2006-os végzése is jelzi. A VS.hu birtokába került, Kuzder Judit, a PSZÁF akkori ügyvezető igazgatója által hozott végzésben az olvasható, hogy a felügyelet Elek István igazgatósági tag nyilvántartásba vételére vonatkozó kérelmét visszavonta. Ennek megfelelően a PSZÁF: „A Buda Cash vezető állású személyek nyilvántartásba vételének jóváhagyására indult eljárást Elek István vonatkozásában megszüntette." Vagyis Elek saját kérésére töröltette magát a Buda-Cash igazgatóságából, amit az akkori felügyelet jóváhagyott.


Elek István: saját pénzén monacói irodája volt


Tegeződött a herceggel

Elek István mindeddig jól csengő név a hazai diplomáciában. Azok közé tartozott, akik a leghosszabb ideje viselték a tiszteletbeli konzuli címet; még Jeszenszky Géza külügyminiszter nevezte ki 1991-ben. Eleknek volt sajtóérdekeltsége is, ő alapította a Diplomata Magazint. A lapnak adott 2011-es interjúban mesélt arról, hogy Monte-Carlóban saját költségén egy irodát tart fenn, ahol bajba jutott honfitársai elérhetik. „De nemcsak ők találnak meg, hanem a gazdasági, kulturális téren tevékenykedő külföldi üzletemberek is" – fogalmazott. Ebben az interjúban azt is elárulta, tegező viszonyban van a monacói herceggel, Alberttel. Úgy tudjuk, a monte-carlói iroda nem zárt be, egy titkár továbbra is működteti.

Elek Istvánnak azonban maradt még tisztsége, méghozzá a Vasvári Pál Önsegélyező Sajtóalapítvány elnökeként. „Jómagam is hosszú évekig érdekelt voltam és vagyok a sajtó területén, azt tapasztaltam, hogy szükség van arra, hogy javítsunk az újságírók élet- és munkakörülményein” – indokolta szerepvállalását. Az alapítványt az 1989-ben alapított Sajtószakszervezet 1990-ben hozta létre és – honlapja szerint – jelenleg is tiszteletbeli elnöke. Sőt, tavaly a Sajtószakszervezet megalakulásának 25. évfordulóján az alapítvány tiszteletbeli örökös elnöki címével tüntették ki. Az alapítvány 2014-es beszámolója szerint 2013-ban 219 ezer forint, 2014-ben 54 ezer forint támogatást gyűjtöttek össze a személyi jövedelemadó 1 százalékos felajánlásaiból. Elek 2006-ban is kapott elismerést az általa vezetett szervezettől, a szabad sajtó napján a Sajtószakszervezet díját vehette át – amihez többek között Szili Katalin (MSZP) házelnök gratulált.


Az Arago Holding és a Sajtószakszervezet székhelye


Az Arago színre lép

A Vasvári-alapítvány alapító okiratának 2012-es módosítása során székhelyüket a Bartók Béla út 152-be helyezték át, ahol a Sajtószakszervezet is működik. Ezen a címen székel a Leisztinger Tamás nagyvállalkozó részérdekeltségében lévő Arago Befektetési Holding Zrt. Az épület a Hotel Griff, amely az Aragóhoz tartozó Hunguest Hotels szállodalánc tagja. Az Arago tavaly júliusban vásárolta be magát a Diplomata Magazint kiadó Diplomata Magazin Kft.-be. Információink szerint 15 százaléknyi részesedést szerzett. Úgy tudjuk, Elek István már ebben a társaságban sincs benne, 4 évvel ezelőtt kiszállt a társaságból.


Megkerestük Elek Istvánt is, hogy kommentálja a történteket, de egyelőre nem akart nyilatkozni.