Nyilvánosságra kerülhetnek a paksi háttértanulmányok

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd / MTI/Koszticsák Szilárd

-

Szél Bernadett másodfokon megnyerte a paksi atomerőmű bővítését megalapozó tanulmányok nyilvánosságra hozataláért indított pert. Az is kiderült, hogy még nem minden szerződést kötöttek meg.


Az LMP társelnöke közleményében azt írja, a másodfokú bíróság mai döntése alapján a kormány csak akkor tagadhatja meg a paksi bővítéssel kapcsolatos döntés-előkészítő anyagok kiadását, ha a bíróság is úgy látja: a nyilvánosságra hozatal veszélyeztetné az ország gazdasági érdekeit.

Korábban már többen is pereltek ezekért a dokumentumokért, ám akkor a kormány régebbi adatokat adott csak ki, illetve arra hivatkozott, hogy ha mindenki belenézhetne a háttértanulmányokba, annak az egész ország látná a kárát. Az eddigiekkel szemben tehát nem a kormány, hanem a bíróság fogja eldönteni, hogy nyilvánosságra kerülhetnek-e a dokumentumok.

A tárgyaláson azt is megerősítették, hogy a bővítéssel kapcsolatos fontos megállapodások megkötése még nem történt meg. Egyelőre ugyanis csak a nukleáris együttműködésről szóló megállapodást és a hitelszerződést írták alá. A kormány érvelése szerint ez a két megállapodás még nem jelent semmiféle kötelezettséget Magyarországnak. Ahhoz, hogy az atomerőmű építését meg lehessen kezdeni, még legalább három szerződést alá kell írni.

Egy szerződés szükséges az új erőmű tervezésére, megépítésére és üzembe helyezésére vonatkozólag, egy pedig a nukleáris fűtőanyag szállításával, illetve a kiégett kazetták kezelésével kapcsolatban. Továbbá megállapodás születik majd az újonnan elkészült blokkok üzemeltetésével, a kibővített erőmű majdani karbantartásával kapcsolatban is.

„A kormány szeretné ezt pusztán apró technikai kérdésnek beállítani, amit az Aszódi Attila vezette bizottság majd letárgyal Moszkvával. Azonban pont ezeken a szerződéseken múlik, milyen is lesz az erőmű? Milyen lesz a hűtése, szükség lesz-e Bős-Nagymarosra?” – mondta el Szél Bernadett a VS.hu megkeresésre. „Most nagyon úgy tűnik, a további döntéseket Orbán Viktor nem akarja a Parlament elé vinni, az LMP pedig azért fog küzdeni, hogy a beruházás minden részlete átlátható legyen, és a további lépésekről is az Országgyűlés döntsön”.