Nyereségesek az állami erdészetek

Fotó: MTI / Komka Péter

-

A cégek 956 ezer hektárt művelnek, 5700 munkavállalót alkalmaznak, közvetetten mintegy 40 ezer ember megélhetését biztosítják.


Együttesen 3,4 milliárd forint adózott eredményt értek el, és kivétel nélkül nyereségesek voltak a Földművelésügyi Minisztérium által felügyelt állami erdőgazdaságok – írja a Világgazdaság. A legjobban a Zalaerdő Zrt., a Nyírerdő Zrt. és a Sefag Zrt. teljesített, ez a három társaság a tárca által felügyelt 22 állami erdészet adózott eredményének 47 százalékát hozta össze, miközben árbevételük csupán az összes 24 százalékát tette ki.

A társaságok a több mint egymillió hektár állami tulajdonú erdőből 956 ezer hektárt művelnek, 5700 munkavállalót alkalmaznak, közvetetten pedig mintegy 40 ezer ember megélhetését biztosítják.

Az agrártárca 2014 júliusa óta gyakorolja a tulajdonosi jogokat 22 állami erdészeti társaság felett. A tárca szerint több stratégiai célt is meghatároztak a cégeknek. Ilyen az ökológiai értékük és stabilitásuk, valamint maximális hozamtermelő képességük fenntartása és gyarapítása, a fenntartható erdőgazdálkodás megteremtése.

A fakitermelést az üzemtervek betartásával folytatják és a társaságok kiemelt figyelmet fordítanak a természet- és környezetvédelemre.