Nem várt adókedvezményt kapnak a bankok

-

A kormány tervei szerint azok a bankok, amelyek 2009-től, a válság kitörésétől növelték hitelnyújtásukat, az általuk fizetett bankadó 30 százalékáig adókedvezményben részesülhetnek – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Ez a már bejelentett bankadó csökkentésén felül jelent könnyebbséget a hitelintézeteknek.


A tervezett adókedvezményről szóló javaslatot szerdán tárják a kormány elé, majd a jövő évi adótörvényekről szóló parlamenti vitában szavazhat róla az országgyűlés. A nemzetgazdasági tárca szándéka szerint a gazdasági növekedés előmozdításában aktív szerepet vállaló hitelintézetek számára biztosítanák az adó-visszatérítési lehetőséget.

A büdzsé bevételeit apasztó terv ugyanakkor nem korlátlan: 2016-tól évente legfeljebb 10 milliárd forintig kérhetnének adó-visszatérítést a vállalati hitelállományukat növelő hitelintézetek. További korlát, hogy az adó-visszatérítés nem haladhatja meg a hitelintézet által fizetett bankadó 30 százalékát. Amennyiben az igények meghaladnák a 10 milliárd forintot egy évben, akkor arányosan fogják azt elosztani azok között a hitelintézetek között, amelyek 2009-től, a válság éveiben nem tőkekivonással, nem profit-kivétellel, hanem a gazdasági válságra a hitelezési állományuk növelésével válaszoltak.

Varga Mihály közölte, a Magyar Bankszövetséggel egyeztettek és a bankszövetség támogatja a módosítást. Kiemelte: ez ugyan eltér az EBRD-vel aláírt megállapodástól, de tekintettel arra, hogy a bankszövetség ezt támogatja, és segíti azokat a bankokat, amelyek a hitelezésüket növelték 2009 után is, „a kormány így ezt a változtatást mindenképpen megfontolásra javasolja”.

A bankszektor adóztatásával kapcsolatban eddig annyit lehetett tudni, hogy 2016-tól csökken a különadó, viszont annak vetítési alapja is módosul: a 2009-es mérlegfőösszeg helyett a 2014-eset veszik majd alapul. Ha ez növekedett, az a különadó számításánál hátrányosan érintheti a bankokat, vélhetően ezt próbálja ellensúlyozni a most bejelentett adókedvezmény. A Portfolio.hu számításai szerint mindezzel elsősorban a kisebb bankok járhatnak jól, amelyek az elmúlt években intenzívebben növelték a hitelezési tevékenységüket.