Nem torpant meg az MNB. Még kisebb lett az alapkamat

-

A monetáris tanács újabb 15 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot.


Ahogy azt az elemzők várták, május 27-étől már csak 1,65 százalékos az alapkamat szintje. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa ismét 15 bázisponttal csökkentette az irányadó rátát, így az újabb történelmi mélypontra süllyedt.

Az előző, április 21-i kamatdöntő ülésen is 15 bázispontos kamatcsökkentésről döntött a testület. Akkor azt jelezték: az óvatos kamatcsökkentés mindaddig folytatódhat, amíg az a középtávú inflációs cél elérését támogatja.Még egy vágás jöhet

Az elmúlt egy hónapban a hazai környezet nem sokat változott – kommentálta a döntést Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere. A legfrissebb inflációs adat ugyan magasabb lett a vártnál, kicsit meghaladva a jegybank márciusi inflációs jelentésében szereplő alappálya értékét, azonban a hosszabb távú kilátások nem változtak, az infláció csak lassan tér majd vissza a jegybanki célértékhez.

Az elemző szerint a második negyedéves növekedési adat a várakozásokhoz képest gyengébb lett, ami szintén érv lehetett a monetáris enyhítés mellett.

Egy kamatcsökkentést követően mindig felmerül a forint gyengülésének a veszélye, de mivel a múlt héten a Fitch pozitívra változtatta az ország hitelminősítési kilátásait, így ennek kockázata most kisebb. Egyre valószínűbb, hogy Magyarország befektetésre ajánlott kategóriába kerül vissza, talán már az év vége előtt – fogalmazott Bebesy.

A hazai piacon a szereplők még egy kamatvágásra számítanak, így a kamatcsökkentési ciklus végére 1,5 százalékon állapodhat meg a magyarországi alapkamat, csakúgy, mint a lengyelországi. A következő kamatdöntő ülés június 23-án lesz.


Nyáron nem várható változás

Az Equilor Zrt. elemzőinek véleménye szerint valószínű, hogy a nyár folyamán nem lesz további kamatcsökkentés, a Monetáris Tanács stratégiáját a kivárás jellemzi majd, és a további lépésekről a szeptemberi inflációs jelentés ismeretében döntenek.

A nyár folyamán ugyanakkor 1,5 százalékos alapkamattal kalkulálnak a befektetők. Az elmúlt hónapok jegybanki kommunikációja és a globális tendenciák tükrében erre készültek fel, és ezt tükrözi a piaci termékek árazása is.