Nem mindenkinek jött be a trafikbiznisz

-

Korántsem lett milliomos mindenkiből, aki dohánybolthoz jutott.


Trafikban utazni korántsem olyan jó biznisz, ahogyan azt a lobbisták és a kormány elképzelte. Persze nem kell aggódni a vállalkozókért, a 2015-ös mérlegek átfésülésekor bőven találni olyan céget, amelyik rendes profitot termel ki nemzeti dohányboltjából – írja a Népszabadság. A trafikvilág csúcsán továbbra is a nyugati határszél cégei találhatók, de tavaly még azok eredménye is visszaesett. A többszöri áremelés ellenére a magyarországi zárjeggyel ellátott dohánytermékek még mindig olcsóbbak az osztrák kötött áras cigarettáknál, így az onnan érkező vásárlók továbbra is érdemi forgalmat generálnak.

A soproni Tabakland 2012 Bt. 2014-ben 3,5 milliárd forintos forgalmat hozott össze a mérlege szerint. Tavaly csupán 2,5 milliárd forint árbevételt produkáltak. Bár a cég adózott eredménye az előző évi 203 millió forintról 135 millióra esett tavaly, a mérleg szerinti eredmény 53,8 mil­lióról 35,8 millió forintra olvadt, ezeket a számokat nagyon sok hazai vállalkozás még így is irigyelné. A Tabaklandban a korábban a soproni kaszinót üzemeltető Bellák Péter a kültag, míg felesége a beltag.

Kulcsár András, a Continental nagykereskedő cége, a Tabán Trafik egyik volt vezetőségi munkatársa ND Klaszter Kft. nevű érdekeltsége kültagként több mint egy tucat trafik működtetésében érdekelt. Az ND bevétele 2014-ben még 34 millió forint volt, tavalyra viszont 133 millióra ugrott, ám a vállalkozás tavalyelőtti, sovány kétszázezer forintos nyeresége 25 milliós veszteségbe fordult. Ma is a Continental vezetője, illetve a nagykereskedő cég, az Országos Dohányboltellátó Kft. egyik vezetője Jászter Csaba. Neki egy saját trafikja van, és három másikban kültag. Bennfentesnek számító tulajdonosa ellenére a Jászter Trafik Bt. forgalma 157-ről 150 millióra csökkent, adózás utáni nyeresége 2 millióról 1,8 millióra apadt. Egy kivételével ennél is gyengébben muzsikáltak azok a társaságok, amelyekben Jászter kültag. Sikeresebb volt Egedi Istvánnak, a Continental marketingigazgatójának bt.-je. A Füst és Kávé Bt. bevétele 207-ről 307 millió forintra nőtt, adózás utáni eredménye pedig 8-ról 15,6 millió forintra.

A trafikpiacon jelentős pozíciót szereztek többen a Vimpex ital- és dohánykereskedő cég vezetői közül. Ozíbiusz Mihályné cége, az Ozin Tobacco Bt. székhelye szerint ugyan zagyvaszántói, ám üzletei szinte kivétel nélkül Budapesten vannak. A vállalkozás forgalma az elmúlt évben növekedett 740 millióról 966 millió forintra. Az adózott eredmény 9,7 millióról 13,9 millióra duzzadt. Jó évet zárt a Ozayer Pipa Bt., ahol a férj, Ozíbiusz Pál a beltag. A vállalkozás tavaly közel 800 millió forint forgalmat hozott össze, amely után 16,4 millió forint adózott eredményt értek el. A kiegészítő melléklet szerint a tulajdonosok 28 millió forint osztalékot is felvettek. Trafikos lett a Vimpexet vezető Vu Quy Duongból és nejéből is: szépen futott a Vident Tabak és Vudent Bt. is. Előbbi árbevétele ugyan 676 millióról 547 mil­lióra esett, ám utóbbié közel 100 millió forinttal 672 millióra ugrott 2014-hez képest. A tulajdonosok mindkét cégből vettek föl osztalékot: 3, illetve 4,5 milliót.