Nem lesz kötelező az autóhitelek forintosítása

-

Önkéntes lesz az autóhitelek forintra váltása, de a kormány szeretné ösztönözni a folyamatot, és a jegybank devizatartalékára is számít – ez derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatásából. A tárca már elkészítette a javaslatát, de a kormány még nem tárgyalta azt.


A korábbi kormányzati nyilatkozatoknak megfelelően az utolsó devizahiteles beavatkozás az autóhiteleseket és a fogyasztási kölcsönök adósait érintheti, ebben a körben ugyanis még mindig több mint 200 ezer devizahiteles szerződés van életben. A kormány szándéka, hogy segítsen a gépjármű-devizahiteleseknek, valamint a fogyasztási hiteleseknek, és ennek során az önkéntesség, illetve az ösztönzés kiemelt fontosságú lesz – mondta Tállai András, az NGM parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján.

Ez magyarul azt jelenti, hogy a forintosítás – szemben a lakáshitelesekkel – itt nem lesz kötelező, de ösztönözni fogják, hogy minél többen éljenek vele.


A minisztérium már elkészítette erre vonatkozó javaslatát, és az egyik soron következő ülésén fogja tárgyalni a kormány, a további részleteket azt követően ismertetik. Tállai András kiemelte: a megoldás keresése során szem előtt tartja a kormány, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött megállapodást ne szegjék meg, valamint, hogy egy olyan, írásban rögzített megállapodás szülessen, amelyet a Magyar Bankszövetség is elfogad.

A Magyar Nemzeti Bank részvételére szintén számít a kormány, a jegybank a lakáshitelek forintosítását nagyban segítette a devizatartalékával (onnan vették az átváltáshoz szükséges devizát a pénzintézetek). Kérdésre elmondta, hogy a lízingszerződésekre is kiterjed majd a készülő jogszabály.