Nem érdemes a NAV-nál hagyni a kedvezményt egész évben

Fotó: MTI / Marjai János

-

A magánszemélyek számára az a legkedvezőbb, ha már januárban nyilatkoznak munkáltatójuknál az általuk igénybe vehető adókedvezményekről.


A magánszemélyek számára az a legkedvezőbb, ha már januárban nyilatkoznak munkáltatójuknál az általuk igénybe vehető adókedvezményekről – mondta sajtótájékoztatóján Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adószakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára. Ha már januárban nyilatkoznak a munkavállalók, a kedvezményt a következő hónapban már érvényesíthetik, igénybe vehetik. Ellenkező esetben a pénzt csak utólag, a bevallás elkészítését követően kaphatják meg.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) számára a személyijövedelemadó-bevallás éve lesz az idei, a hivatal készíti el csaknem 4 millió adózó szja-bevallását – mondta a helyettes államtitkár. Az idén folytatódik a családi adókedvezmény összegének emelése: két gyerek után 12,5 ezer forint helyett 15 ezer forint kedvezmény jár már az idén. Még két emelés lesz, 2019-ben már húszezer forint lesz a kedvezmény.

Az első házasok kedvezménye 24 hónapig akkor is érvényesíthető marad, ha időközben a házaspárok családi kedvezményre is jogosulttá válnak. A szabály visszamenőleges hatályú. Tamásné Czinege Csilla megjegyezte, hogy évente több tízezren vannak, akik nem januárban, hanem később nyilatkoznak az igénybe vehető adókedvezményekről.


Ne dobja el, jár utána kedvezmény