Nagyon nem mindegy, mivel mosogat!

Fotó: Getty Images/iStockphoto / CroMary

-

A fogyasztóvédelmi hatóság kipróbálta a mosogatószereket. Van, amiből egy adaggal 54 tányért el lehet mosogatni, más szerektől alig 5 lesz tiszta. A mosószereknek spenóttal és paprikával kellett megbirkózniuk.


Mosószereket, mosogatószereket és vízkőoldókat vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma. Az összehasonlító tesztekkel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei azt akarták kideríteni, hogy a környezetbarát (öko) termékek, vannak-e olyan hatékonyak, mint a hagyományos tisztítószerek.


Mosogatószerek

A mosogatószerek összehasonlító vizsgálatánál 22-féle terméket teszteltek. A szakemberek azonos mennyiségű, színezett zsiradékkal szennyezett tányért mosogattak el a vizsgálat alatt, 45 °C-on, 3 liter mosogatóoldatban, 4,5 g mosogatószer felhasználásával. 4 termékkel csak 5 db tányért lehetett tisztára mosni. A legjobban szereplő mosogatószerekkel pedig 54 tányért is meg lehetett tisztítani.

A vizsgálat részletes eredményeit itt olvashatja!


Mosószerek, vízkőoldók

A mosószerek összehasonlító vizsgálatánál 20-féle környezetbarát és hagyományos, folyékony mosószert teszteltek a szakemberek. Arra voltak kíváncsiak, hogy ezeknek a termékeknek milyen a folteltávolító hatásuk, valamint a színkímélő képességük.

Teljesen azonos, fehér színű textildarabokat szennyeztek be kávéval, fűszerpaprikás olajjal, parajjal (alkoholos oldata), meggylével. Ugyanannyi mennyiséget vittek fel a fehér textilmintákra, majd 24 órás száradás után automata mosógéppel, azonos körülmények között, 40 °C-on kimosták.

A mosáshoz a mosószereken feltüntetett, közepesen kemény vízhez és közepesen szennyezett ruhához ajánlott adagolásokat alkalmaztak. A mosószerek hatékonyságát pedig folttípusonként hasonlítottuk össze.

A vizsgált termékek a meggylé foltjainak eltávolításában jól szerepeltek, ugyanakkor a kávé és a paprikás olaj nyomait egyik mosószer sem tüntette el.

A beszerzési ár és a csomagoláson feltüntetett adagolási ajánlás alapján számították ki az egy mosásra eső költséget: egy adag ruha mosási költsége a környezetbarát mosószerek esetében 37 Ft/adag és 180 Ft/adag között is lehet, hasonlóan alakult a költség a hagyományos mosószereknél is: 35 Ft/adag a legolcsóbb, a legdrágább pedig 180 Ft/adag.

A mosószerek tesztjét itt találja, a vízkőoldókét pedig itt.