Na, melyik lesz a világ legnagyobb gazdasága 2030-ban?

Forrás: MTI/EPA

-

Az Independent előrejelzése szerint az Egyesült Államok vezet, mögötte Kína, India lehagyja Japánt, akárcsak Nagy-Britannia Franciaországot. Tíz ország fért fel a listára. Közben az IMF a gazdasági növekedésért aggódik.


Kína megháromszorozza, India lehagyja Japánt, ezzel a szigetország gazdasága lesz 2030-ban a negyedik legnagyobb a világon – számolt be róla az Independent. Az első természetesen továbbra is az Egyesült Államok. Európából a németek viszik majd a pálmát, csak utánuk jön Nagy-Britannia és Franciaország. 2015-ben még a francia gazdaság vezet a brit előtt, de 2030-ra Oroszország is elveszítheti 2015-ös pozícióját.

Közben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Kormányzótanácsának tanácsadó testülete, a Nemzetközi Monetáris és Pénzügyi Bizottság (IMFC)közleményt adott ki arról, hogy bár a 2008-as gazdasági válságból való kilábalás folytatódik, a globális növekedés üteme mérsékelt és egyenlőtlen, középtávon pedig egyre nagyobb kihívássá válik a növekedési képesség csökkenése. Bár a fejlett országok növekedése erősödött, a fejlődő világban – amely a globális növekedés nagy részéért felel – a nyersanyagárak és az export visszaesése miatt mérséklődött a kibocsátás, és romlottak a kilátások – áll az IMFC által a 188 tagország képviseletében kiadott nyilatkozatban.