Murdoch pénzt kérne a Facebooktól és a Google-tól

Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

-

A médiamágnás nyílt levélben szólította fel a Facebook és a Google tulajdonosait, hogy fizessenek a lapoktól átvett hiteles és minőségi tartalmakért.


A hajóbalesete miatt otthon lábadozó Rupert Murdoch azt írta, hogy nem a Facebook és a Google elmúlt időszakban tett bejelentései a lényeges dolgok, hanem az, hogy megosszák a minőségi tartalmakból származó bevételeiket a kiadókkal. Ezt a modellt a kábelszolgáltatók már alkalmazzák – írta Murdoch, aki szerint a pénzügyi kompenzálásnak nem lenne nagy hatása a Facebook profitjára, viszont kedvező hatással lenne a tömegtájékoztatásra és az újságírói szakmára.

A Facebook még októberben jelentette be, hogy esetleg fizetős szolgáltatást vezet be: a platformján megjelenő cikkekhez történő hozzáférésért a felhasználóknak fizetniük kell, s a Facebook ebből fizetne a médiatulajdonosoknak. Hasonló bejelentést tett a Google is.

A Facebook a hamis hírek miatt közvetlenül a felhasználóihoz fordulna, hogy fejtsék ki véleményüket egy-egy lap megbízhatóságáról.

Murdoch – a The Times, Wall Street Journal, a Sky News és a Fox News tulajdonosa – azonban kevesli a korrekciós intézkedéseket, szerinte azok sem kereskedelmileg, sem társadalmilag, sem pedig szakmailag nem megfelelőek. Murdoch a professzionális újságírás társadalmi értékességének elismerését várja a két cég vezetőitől. Murdochot aggasztja a közösségi média "átláthatóságának komoly hiánya" is, bár szerint Mark Zuckerberg, a Facebook tulajdonosa komoly ember.

Samidh Chakrabarti, a Facebook civil kapcsolatokért felelős vezetője azt mondta: az internet – éppen a hamis hírek miatt – károkat okozhat még egy jól működő demokráciában is. Ezzel megerősítette azt, amit Zuckerberg január elején elismert: a 2016-os amerikai elnökválasztáskor a Facebook alábecsülte szerepét az álhírek népszerűsítésében, és késve, nem hatékonyan lépett fel ellenük.