Most már biztos: fizet a Beva a Quaestor fiktív kötvényei után

Fotó: Thinkstockphotos / Thinkstockphotos

-

A Bevának nem volt elég az MNB javaslata, másik két független jogi szakvéleményt is begyűjtött, csak ezután mondta ki: fizet azoknak a befektetőknek, akik tudtukon kívül fiktív papírokat vettek a Quaestortól. Előbb azonban még a felszámolást kell elrendelni.


Először a Magyar Nemzeti Bank mondta ki, hogy jár a kárpótlás azoknak a befektetőknek is, akik fiktív kötvényt vettek a Quaestortól. A Befektető-védelmi Alap viszont csak most döntött úgy, hogy fizet a károsultaknak.

A Beva közleményében azt írta: figyelembe vettek még másik két független jogi szakvéleményt is, ez alapján döntöttek úgy, hogy a fiktív kötvénnyel rendelkező ügyfelekkel szemben is fennáll az alap kártalanítási kötelezettsége.

A Beva igazgatóságának döntése nem terjed ki a kártalanítás részleteire, azokat a Quaestor Értékpapír Zrt. felszámolása után tisztázzák majd. Így egyelőre a pórul járt ügyfeleknek sincs semmi teendőjük. A kártalanítási igényeket a felszámolás elrendelése és a Beva erre vonatkozó felhívása után lehet majd bejelenteni.