Bankok, tessék összeolvadni!

-

Lejjebb kell törni a költségeket, javítani a hatékonyságot és a versenyképességet, hogy a jelenleginél sokkal erősebb legyen a verseny a magyarországi bankok között – jelentette ki Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója a Portfolio.hu hitelezési konferenciáján.


Élénk vita bontakozott ki a jegybank ügyvezetője és néhány kereskedelmi bank vezetője között a hazai verseny mértékéről a lakossági bankpiacon. „Tessék összeolvadni!” – javasolta Nagy Márton a bankároknak, mondván, 10 százalék piaci részesedés alatt ma nem él meg bank Magyarországon, nincs értelme a működésének, mert az nem fenntartható, nem tudja kitermelni a költségeit.

Az OTP, az Erste és az FHB felső vezetői ugyanakkor azzal érveltek, hogy igenis van verseny a lakossági ügyfelekért, különösen most, a banki elszámoltatást és forintosítást követő hitelkiváltások területén. Sok és egyre olcsóbb hitelkiváltó ajánlatok vannak a piacon, jóllehet az más kérdés, hogy sikerül-e megmozdítani az adósokat és bankváltásra ösztönözni őket.

Ezzel kapcsolatban inkább pesszimisták a banki vezetők: többségük arra számít, hogy a félmillió forintosított hitelszerződésből 10-20 százaléknál nem lesz magasabb a hitelkiváltások aránya. Nemzetközi viszonylatban ez alacsony szám: az angolszász gyakorlatban évente a hiteleknek körülbelül a 30 százalékát lecserélik egy újabbra, kedvezőbbre.