MNB: 100 ezer hitelest még meg kell menteni

-

A háztartásokat megmentettük a 300-400 milliárdos tehernövekedéstől, de körülbelül 100 ezer szerződést még mindig rendezni kell – hangsúlyozta Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Portfolio.hu hitelezési konferenciáján a bankok elszámoltatására és a forintosításra utalva.


Az alelnök úgy számolt, hogy a körülbelül 150 ezer nem fizető adósból 25-35 ezer embernek segítséget tud adni a Nemzeti Eszközkezelő, további 20-25 ezret a magáncsőd intézménye, de még mindig marad 100 ezer ember, akinek a törlesztési problémáira megoldást kell találni. Példaként az ír intézkedéseket hozta fel, ahol több lépcsőben segítették a hiteleseket, állami kamattámogatással, 3-féle magáncsőddel; ezeket a megoldásokat folyamatosan vizsgálják.

A bankadó csökkentését pozitívan látja a jegybank, de Balog Ádám jelezte, szükség volna hitelezés-ösztönző lépéseket is beépíteni az adócsökkentés feltételei közé. Hogy végül bekerülnek-e ilyen feltételek, az hamarosan kiderül, Orbán Gábor, az NGM államtitkára ugyanis bejelentette, hogy a jövő héten benyújtják a törvénytervezetet.