Minden ingatlan megdrágulhat a csok miatt

Fotó: MTI/MTVA / Róka László

-

Alighogy megújult a kormány otthonteremtési programja, a csok, máris meglódult a kereslet a lakások iránt és az árak is emelkedésnek indultak az ingatlanpiacon. Igaz ez az új és használt lakásokra, de még a telkekre is, az sem számít, hogy a rendszer még kidolgozatlan és sok a buktatója.


Igencsak megmozgatta az emberek fantáziáját az áfacsökkentés és az új szocpol az építőiparban. „Tombol a csok-láz” – hangzott el a GKI Gazdaságkutató és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) közös sajtótájékoztatóján, ahol bemutatták a fővárosi és a magyarországi ingatlanpiaci indexeket, vagyis azt, hogy a következő egy évben mire számítanak az ingatlanfejlesztők és a lakást venni vagy építeni szándékozók.


Januárban 110 ingatlanokkal foglalkozó céget (fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők), 1147 vállalatot és 1000 embert kérdeztek meg. Válaszaikból az derült ki, hogy javultak a várakozások nemcsak az előző évhez, hanem az előző negyedévhez képest is. Petz Rajmund, a GKI ügyvezető igazgatója azt mondta, utoljára 2009 elején voltak olyan optimisták a megkérdezettek, mint most. A következő egy évben biztosan lakást vásárolni vagy építeni akaró háztartások száma 41 százalékkal nőtt a tavaly októberi adatokhoz képest, és többen vannak azok is, akik valószínűsítették, hogy belevágnak a vásárlásba vagy az építkezésbe. Sokan terveznek lakásfelújítást, korszerűsítést is, a megkérdezettek 11 százaléka mondta azt, hogy biztosan belevág, míg a megkérdezettek 20 százaléka valószínűnek tartotta.

Az ingatlanfejlesztők arra számítanak, hogy a következő egy évben vidéken lesz majd sok munkájuk. A fővárosi piac már a közelmúltban meglehetősen felpörgött. Ahogy korábban, most is nagyobb esély van arra, hogy Nyugat-Magyarországon lódul meg az építkezési kedv, Kelet-Magyarországon kevésbé.

Petz Rajmund szerint összességében erősödő forgalom és magasabb árak jöhetnek a következő időszakban. Ez vonatkozik a használt lakásokra is: a budapesti megkérdezettek többsége, 59 százaléka számít áremelkedésre a következő egy évben. A korábbinál magasabb árakkal számolnak vidéken is, a Dunától keletre 2, nyugatra 4 százalékos emelkedéssel kalkulálnak.

A fővárosban még jobban elszaladhatnak az árak, ott az átlagosan várt áremelkedés a negyedévvel ezelőtti 2,4 százalékról 6 százalék közelébe ugrott. A válaszadók 80 százaléka úgy számol, hogy már 2016-ban érezhető lesz a drágulás, kétharmaduk pedig arra számít, hogy évekig kitart az áremelkedés.


ingatlanpiac, lakásvásárlás, eladó lakás, CSOK

Jönnek a rendeletek

Novák Katalin hétfőn az M1-en erősítette meg, hogy ezen a héten jelenik meg az otthonteremtési program feltételeit pontosító két kormányrendelet. Ebből az egyik a használt lakásokra vonatkozó szabályokat foglalja össze. Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár korábban bejelentette, hogy
  • eltörlik a regionális különbségeket,
  • egységessé teszik a gyerekek után járó támogatást,
  • meghatároznak egy minimális lakásméretet,
  • közmunkások is igényelhetnek támogatást használt lakás vásárlásához.

Budapesten az új lakásoknál 5 és 8 százalék közé várják a drágulást, de a használt lakások piaca is pörög. Szinte biztos, hogy a jövőben többet kell majd fizetni a budai zöldövezetben, a pesti belvárosban és a budai panelek is többet érnek majd, legalábbis a válaszadók várakozásai szerint.

Most Budán 282 ezer forintot kérnek a panel négyzetméteréért, Pesten 255 ezret. Vidéken jóval alacsonyabbak az árak: Nyugat-Magyarországon 155 ezer, míg Kelet-Magyarországon 142 ezer forintba kerül egy négyzetméter.

A téglaépítésű lakások a budapesti belvárosban a legdrágábbak: 510 ezer forint négyzetméterük, Budán 417 ezer, az ország nyugati felén 199 ezer, a keletin 190 ezer.

Pesten továbbra is a XIII., míg Budán a XI. kerület a legnépszerűbb – derült ki a Duna House legfrissebb ingatlanpiaci barométeréből. Azt pedig már az ingatlan.com gyűjtötte össze, hogy lakást bérelni is a XIII. kerületben a legdrágább. Február elején 20 százalékkal voltak magasabbak az árak az előző év azonos időszakához képest a legnépszerűbb, 50-70 négyzetméteres téglaépítésű lakásoknál.


A Duna House elemzése szerint idén januárban minden második adás-vétel mögött a befektetési szándék húzódott, míg 2015-ben még a tranzakcióknak csak a harmadát tették ki a befektetési célú ingatlanvásárlások állapította meg az ingatlan.com. Most ezek a befektetési céllal megvett lakások átlagosan 23,5 millió forintért cseréltek gazdát, méretük 56 négyzetméter körüli volt.
Azok, akik nagyobb lakásba szerettek volna költözni, átlagosan 53 négyzetméteres lakásaikat nőtték ki, és váltak meg tőlük 17,5 milliós átlagáron.

Vidéken is többen kerestek januárban 100 négyzetméternél nagyobb lakást, mint egy évvel korábban.


Megugranak a telekárak

Robbant az építési telkek piaca is: ingatlanokkal foglalkozó cégek arról számoltak be a GKI és az MGYOSZ munkatársainak, hogy a budapesti agglomerációban már ősszel is túlkereslet volt, a 2016 elején hatályba lépett lakáspolitikai intézkedéseknek köszönhetően pedig most már ez jellemző a nyugati országrészre is. Az eufória az árakra vonatkozó várakozásokban is megjelenik: a válaszadók a fővárosban két számjegyű, vidéken 7-8 százalékos áremelkedést várnak ebben az évben.

Korábban az internetről véletlenszerűen kiválasztott építési vállalkozók is azt mondták a VS.hu-nak, hogy Budapesten és környékén 10 millió forintnál kezdődik már most azoknak az építési telkeknek az ára, amelyeken jó esetben minden közmű rajta van. Pest megyében átlagosan 12 664 forintot kell fizetni a telek négyzetméteréért, Somogyban 12 590, Békésben 3 383, míg Nógrádban 3 548 forintot. Az árkülönbségek várhatóan megmaradnak, az árak viszont növekedni fognak a közeljövőben.

A GKI elemzője szerint a felmérésük azt mutatja, hogy leggyorsabban a fővárosiak csapnak majd le a kormány kínálta kedvezményekre, vagyis „a budapesti piac lesz a kormányzati intézkedések legnagyobb nyertese”. Mindenesetre Vértes András, a GKI elnöke hűtötte a kedélyeket, azt mondta, a felmérés januárban készült, azóta több ponton is változott a csok, ezzel együtt a várakozások is alakulhatnak. Hangsúlyozta azt is, hogy a várakozásokban közöltek nem fedik a GKI véleményét, azt itt lehet elolvasni.


Kívánom, hogy vidáman fogják fel a csalódásokat, amik érhetik őket

– reagált a csok miatti felfokozott várakozásokra Vadász Péter, a MGYOSZ társelnöke, aki ingatlanfejlesztőként úgy látja, hogy az otthonteremtési program „kidolgozatlan és sok még a buktatója”.

Mint mondta, előfordulhat, hogy a vállalkozók nem szívesen szerződnek majd a csokot igénybe vevőkkel, mert attól tartanak, vagy pénz nem lesz vagy gyerek, így elhúzódhat a munka, ami nehéz helyzetbe hozhatja a beruházókat. A hvg.hu járt utána annak, hogy mekkora kockázatot jelent a bankoknak, ha egy házaspár úgy kér 10 millió forintos csokhitelt, hogy se gyereke, se jelentősebb vagyona nincs. A lap szerint még az is lehet, hogy ezek a párok nem kapnak majd olcsó hitelt, mert a pénzintézetek nem szeretnének évek múlva futni a pénzük után. Ha ugyanis 10 éven belül nem jön össze a 3 gyermek, akkor irdatlan összeget kell visszafizetni. És nem csak ebben az esetben, a többit itt gyűjtöttük össze.


A félelmek is magyarázhatják az Unicredit Bank friss elemzésének megállapításait. A bank az első igénylések alapján úgy látja: elsősorban azokat érdekli az új csok, akiknek már jelenleg is van 3 gyermekük, nekik ugyanis nem kell tartaniuk a szigorú visszafizetési kötelezettségtől.