Milliárdos csalás ügyében kérték az Axa Biztosító felszámolását

-

Mire jogorvoslatot kaptak volna a szélhámos biztosítási ügynök kárvallottjai, már a második tulajdonosváltásnál tart a beperelt cég. Az egykori ügyfelek hét éve futnak a pénzük után.


A sztárbrókernek lassan már lejár a tízéves börtönbüntetése, a becsapott embereknek mégis hét éven át kellett pereskedniük, hogy jogerős bírósági végzés legyen a kezükben káruk megtértéséről. Szeidmann Zsolt a Winterthur biztosító nevében 2006-2007-ben több tucat embernek ajánlott tuti befektetési lehetőséget. Közülük hatvanat rá is vett arra, hogy milliós tételeket zsebbe adjanak át neki. Azt ígérte, hogy befektetési alapokban helyezi el a pénzt, ám valójában lenyúlta a csaknem 2 milliárd forintot. A csalfaság és a hiszékenység együttesen egzisztenciákat rombolt le. A brókert már 2007 tavaszán őrizetbe vették, és bár a tízéves börtönbüntetést és a 15 milliós vagyonelkobzást csak 2012-ben szabták ki, Szeidmann az előzetessel már letudta az évtizedes raboskodás nagyobb részét. Közben a károsultak többsége elbukta a pereskedést, és csupán egy maroknyi csapat tartott ki. A hat felperes ügyét kétszer utasították el, és a Legfelsőbb Bíróság kétszer dobta vissza az ítélkezés alacsonyabb fokára, mire a Fővárosi Ítélőtábla idén február 25-én kimondta: a Winterthur jogutódja, az Axa Biztosító köteles kifizetni a hat károsultnak együttesen mintegy 500 millió forintot. Az elégtétel érzete azonban nem tartott sokáig, mert bár az Axa jogi képviselője átvette az erről szóló levelet, a 15 napos teljesítési időt nem tartotta be. Ezért a károsultak ügyvédje, Balczó Gábor bírósághoz fordult, hogy a látszólagos fizetésképtelenség miatt kezdeményezze az Axa Biztosító Zrt. felszámolását.

Válságban a biztosítók is

A kálvária újabb stációját vélhetően nem is annyira az Axa fizetési hajlandósága okozza, mint inkább a biztosítási piac világszerte tapasztalható gyengélkedése, és az emiatt elszaporódó felvásárlások. A 2008-as válság felgyorsította a folyamatokat, így a már korábban elhatározottak szerint a francia Axa csaknem 8 milliárd euróért megvásárolta a svájci Credit Suisse bankháztól riválisát, a Winterthur biztosítót, és ez a magyarországi leányvállalatok tulajdoni viszonyait is megváltoztatta. 2009-ben azonban már a francia biztosítótársaság is tetemes veszteségeket könyvelt el. Az újabb vevő a tavalyi év végén jelentkezett be. Az osztrák Vienna Insurance Group az Union és az Erste Biztosítóval már eddig is jelen volt Magyarországon, amivel a biztosítási piac 6 százalékát tudta magáénak. Ha a Gazdasági Versenyhivatal is jóváhagyja az összefonódást, már az évi 50 milliárd forintot is meghaladja a Vienna Insurance éves díjbevétele Magyarországon. Az Axa most éppen a tulajdonosváltással magyarázta a VS.hu kérdésére, hogy miért nem tett eleget a bírósági ítéletnek. A válasz szerint a tulajdonosváltás miatt az Axa menedzsmentjének egyeztetnie kell a pénz átutalásáról az új tulajdonossal is, ami éppen most történik meg. Az Axa egyébként állítása szerint már korábban céltartalékot képzett az összegre.