Messi apja adócsalóból pénzmosóvá lépett elő

Fotó: Europress/AFP/Josep Lago / Europress/AFP/Josep Lago

Lionel Messi édesapja, Jorge Messi újra bajba keverheti a fiát. Miután az adóhatóságok tavaly vizsgálatot indítottak a futballista be nem fizetett kötelezettségei miatt, és végül 2013 szeptemberében ötmillió euró befizetésére kötelezték, most egy sokkal komolyabb ügy van kirobbanóban: Jorge Messit azzal vádolják, hogy kábítószer-kereskedelemből származó pénzeket segített tisztára mosni - többek közt fia jótékonysági meccsei révén.


Az El Mundo szerint a spanyol csendőrség kábítószer-ellenes osztályának nyomozása kiderítette, hogy Jorge Messi egy ideje drogkereskedőkkel áll kapcsolatban. Lionel Messi édesapja a hírek szerint a drogmaffia pénzének tisztára mosásában vállalt szerepet, a lap azt is tudni véli, hogy ezért 10-20 százalék jutalékot kapott a drogüzérektől. A nyomozásba bekapcsolódott a szervezett bűnözésre specializálódott kolumbiai hatóság, a DIJIN is. Lionel Messi mellett tanúként kihallgatták a Barcelona több játékosát, Dani Alvest, Pintót, Javier Mascheranót - azokat a játékosokat, akik a Messi Barátai névre keresztelt, alkalmi jótékonysági meccseket játszó csapat tagjai voltak.

Az ügynökség, amely a Camp Nouban ütött rajta a játékosokon, jelezte, vádemelésre még nem került sor.

A nyomozás kiderítette, hogy a drogkereskedelemből származó pénzeket különböző jótékonysági események, koncertek és futballmeccsek segítségével mosták tisztára. Utóbbiban lehet érintett Jorge Messi, aki a gyanú szerint a Messi Barátai által szervezett jótékonysági futballmeccsekre kiadott, a nulladik sorba szóló jegyekkel mosta tisztára a rábízott összegeket.

 


A 0-ik sorba szóló jegyeket bárki megveheti, aki nem akar elmenni az eseményre, de támogatni kívánja annak célkitűzését. Egy Messi Barátai mérkőzésre akár 1000 euróba is kerülhet egy belépő. A hatóság egy madridi és egy barcelonai koncert mellett számos jótékonysági futballmeccset vizsgál. A Messi Barátai sorozat idén nyáron járt a perui Limában, az Egyesült Államokban Chicagóban és Los Angelesben, és a kolumbiai Medellínben is, tavaly pedig Bogotában, Miamiban és Cancunban lépett pályára.

Nem ez lenne az első eset, hogy Jorge Messi bajba keveri a fiát, Lionelnek tavaly többször is meg kellett jelennie az adóhatóság előtt, mert apja 2007 és 2009 között elfelejtette befizetni a Messi személyéhez köthető jogdíjakból befolyt összeg, valamint az általa birtokolt ingatlanok után. Az ügyből egy ötmillió eurós bírsággal szabadult a család, ezt a mostani nem lesz ilyen egyszerű Jorge papának.