Merkel születésnapján dönt a görögök sorsáról Németország

Fotó: AFP / ODD ANDERSEN

-

Csupán véletlen egybeesés, de július 17-én van a német kancellár, Angela Merkel születésnapja (idén a 61.), amikor is a Bundestag rendkívüli ülésen szavaz a görög kormánnyal nagy nehezen megkötött hétfő hajnali megállapodásról. Az eurózóna legerősebb gazdaságaként Németország álláspontja a legizgalmasabb, jóllehet az eurózóna-tagjai közül még többeknek is igent kell mondaniuk az újabb hitelprogramot megelőző egyezségre. Papírforma szerint meglesz a támogatás.


A Guardian beszámolója szerint a délelőtt 10-kor kezdődött berlini parlamenti vita elején Merkel köszönetet mondott pénzügyminiszterének, Wolfgang Schäublénak, amiért „fáradhatatlanul dolgozott” a megoldáson. Schäuble volt az, aki Görögország átmeneti (5 évre szóló) kilépését is felvetette a tárgyalások végső szakaszában, de ezt Merkel szerint sem lehetett elfogadni, szerinte az ugyanis véget vetett volna az európai szolidaritásnak. (És Schäuble az, akit Görögországban most a főgonoszként állítanak be.) A beszédje végén nagy tapsot kapó kancellár záróüzenetében hangsúlyozta:


csak igennel lehet szavazni, mert az alternatíva a káosz.

A papírforma szerint meglesz

A voksolás végeredményét tekintve nagy izgalom nem várható: a papírforma egyértelműen az, hogy a 631 képviselő többsége igent mond, hiszen a CDU/CSU és a balközép SPD alkotta nagykoalíció 504 szavazattal rendelkezik. És bár a kormánykoalíciós pártok padsoraiban is vannak erős kritikusai a görögökkel kötött friss megállapodásnak, a politikai elemzők biztosra veszik, hogy meglesz a többségi igen.

A német parlament egyébként kétszer fog véleményt alkotni a görög ügyről, azután is összeülnek majd, ha már meglesznek a részletek az újabb mentőcsomagról és feltételeiről.


Wolfgang Schäuble volt a tárgyalások egyik főszereplője


Akik már igent mondtak

  • A görög parlament szerdán éjjel megszavazta a korábban reméltnél jóval keményebb feltételeket előíró megállapodást: a 300 képviselő közül 229-en támogatták a csomagot.
  • A francia parlament a görögöket is megelőzve mondott igent: az 577 képviselőből 412-en álltak a megszorítások és az újabb hiteltárgyalások mellé.
  • Finnországban nem az egész (200 fős) parlament, csak egy 25 fős bizottság voksolt (leképezve a parlamenti erőviszonyokat), itt is az igenek győztek. Az euroszkeptikus Finnek nevű ellenzéki párt ugyan kifejezetten ellenezte az egyezséget, vezetőjük úgy fogalmazott, olyan ez, mintha a pestis vagy a kolera között kellene választaniuk.


Alekszisz Ciprasz nem értett egyet a csomaggal, de megszavazta


Akik még szavaznak

Ahhoz, hogy a következő, 86 milliárd eurós harmadik hitelprogramról elindulhassanak a konkrét tárgyalások, további parlamenti jóváhagyásokra van szükség. Németország mellett szavaz még

  • Ausztria – szintén borítékolható az igen: a kormánykoalíciónak 110 széke van a 183 fős parlamentben,
  • Spanyolország – itt ugyan nem kellene, de Mariano Rajoy miniszterelnök szavazásra bocsátja az általa támogatott kérdést, és pártjának 219 képviselője ül a 350 fős parlamentben
  • Észtország és Lettország – a kormányzó erők itt is (nagyjából 60 százalékos) többségben ülnek a parlamentben.

Nem kell, és nem is fognak szavazni: Szlovákiában, Hollandiában, Írországban, Belgiumban, Luxembourgban, Cipruson, Litvániában, Olaszországban, Portugáliában és Máltán.