Megtépázták a törökök a forintot

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Kajdi Szabolcs

-

A nyári nyaralások idején különösen kellemetlen, hogy már nemcsak a görögök, hanem a törökök is gyengítik a forintot. A törökországi választásokon megroggyant az eddigi kormánypárt, ami a befektetők szemében elértéktelenítette a török lírát. Miután pedig a forinthoz hasonlóan szoktak viszonyulni, mint a lírához, így most az is megsínylette a török politikai változásokat.


A stabilitás megőrzésére szólította fel a parlamenti pártokat Recep Tayyip Erdogan török államfő, miután a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) - bár győzött, de - elveszítette évtizedes többségét a törvényhozásban a parlamenti választásokon. Megfigyelők szerint a legvalószínűbb alternatíva, hogy koalíciós kormány alakul, vagy új választásokat írnak ki.

A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a szavazatok mintegy 41 százalékát szerezte meg a választásokon, és noha a legnagyobb erő maradt, egyedül nem fog tudni kormányt alakítani. A balközép Köztársasági Néppárt (CHP) 25 százalékkal került a második helyre (132 képviselője lett), a jobboldali Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) 16 százalékkal a harmadik (80 képviselő), a kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) pedig 13,1 százalékkal szintén bejutott a parlamentbe (80 képviselő).

Az államfő az alkotmánynak megfelelően az AKP vezetőjét fogja elsőként felkérni a kormányalakításra. Davutoglu megpróbálkozhat a kisebbségi kormányzással, de Erdogan az első nyilatkozatában ezt kizárta, mondván, "az eredmények azt mutatják, hogy egyik pártnak sincs lehetősége az egyedüli kormányzásra". A sajtóban megjelent kommentárok az AKP és egy másik párt koalícióját jósolják, de nem zárják ki új választások kiírását sem.

Eközben a forint négyhavi mélypontjára süllyedt, és napközben már 314 forintot is kellett fizetni egy euróért. Az elemzők szerint a gyengülés akár 320 forintig is elmehet, hiszen Görögország helyzete is változatlanul bizonytalan, így az egész térség kockázatosabbá vált a befektetők szemében. Márpedig ha kisebb a kereslet a forint iránt, akkor kevesebb euróért is beszerezhető, ami fordítva azt jelenti, hogy nekünk többet kell fizetni az euróért.