Meglepetésre kamatot csökkentett az indiai jegybank

Fotó: MTI/AP / Anupam Nath

-

A részvények drágulással, a rúpia gyengüléssel reagált.


Az indiai központi bank csütörtökön váratlanul csökkentette az alapkamatot, továbbá jelezte, hogy szigorításról semlegesre változtatta monetáris politikáját.

Az indiai monetáris tanács 25 bázisponttal 6,25 százalékra mérsékelte az alapkamatot, amire a Reuters által megkérdezett 65 elemzőből mindössze 21 számított. A tanács hat tagjából négy szavazott a kamatvágás mellett, míg valamennyien támogatták a jegybank új, semleges monetáris politikáját.

"A befektetési kedv éledezik, de nagyrészt az állami infrastrukturális beruházásoknak köszönhetően" - közölte az indiai monetáris tanács hozzátéve, a mostani kamatcsökkentésre "a magánbefektetések erősítésére és a lakossági fogyasztás ösztönzésére van szükség".

A jegybanki döntésre emelkedtek a részvényárak, a tízéves kötvényhozamok pedig 5 bázispontot estek a váratlan kamatcsökkentést követően.

A bejelentés után az indiai fizetőeszköz árfolyama 71,69 rúpiára gyengült, majd visszaerősödött 71,42 rúpiára az amerikai dollárral szemben.

A kamatcsökkentés jó hírnek számít Nagrendra Modi miniszterelnök kormányának, amely ösztönözni kívánja a hitelezést és a gazdasági növekedést a májusi választások előtt.

A kormányzó Bharatíja Dzsanata Párt már választási üzemmódba kapcsolt. Február eleji költségvetésében a kabinet pénzt osztott a gazdáknak, és csökkentette a középosztálybeli családok adóját, felvállalva a magasabb pénzügyi hiányt.

Az indiai gazdaság július-szeptember között az elemzők által várt 7,4 százaléknál kisebb mértékben, 7,1 százalékkal növekedett a korábbi 8,2 százalékkal szemben, a mutatót a lakossági fogyasztás lassulása húzta vissza.