Meghosszabbítaná a bankzárlatot a görög kormány

Fotó: AFP / SAKIS MITROLIDIS

-

Elvileg holnap lejárna a pénzintézetek zárva tartása, de mégsem nyithatnának ki. Addig új tervvel állnak elő a görögök.


A görög kormány azt tervezi, hogy pár nappal meghosszabbítja a bankzárlatot – közölték görög banki források hétfőn.

Cipraszék június 28-án, vasárnap rendelték el, hogy másnaptól kezdve hat munkanapra, július 7-ig tartsák zárva a bankokat és a tőzsdét. Emellett pedig tőkekorlátozásokat vezettek be, így egyebek között 60 euróban limitálták a helyi kibocsátású bankkártyával naponta felvehető készpénz összegét, és megtiltották az átutalásokat külföldre.

Névtelenül nyilatkozó görög bankárok közlése szerint a kormány új rendeletet készül kibocsátani, hogy továbbra is zárva tartsa az ország területén működő bankokat. Legkorábban pénteken vagy jövő héten hétfőn nyithatnak ki a pénzintézetek – mondta egy bankvezető a Reuters hírügynökségnek.Új terv is lesz

Görögország új javaslatokat terjeszt elő az euróövezeti állam- és kormányfők keddre összehívott csúcsértekezletén - ebben állapodott meg Angela Merkel német kancellár és Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök. Egy görög kormányzati tisztségviselő közölte, hogy Merkel és Ciprasz hétfőn telefonon beszélt egymással. A névtelenül nyilatkozó forrás egyéb részleteket nem árult el, csak annyit, hogy Ciprasz kedden áll elő az euróövezeti partnerek által szorgalmazott új tervvel.

A görög kormány igyekszik gyors tempóban összeállítani egy mentőcsomagot, még mielőtt a bankok kifogynak a készpénzből, miután a lakosság nagy többsége nemmel szavazott a hitelezőkkel kötendő megállapodásra a vasárnap tartott referendumon.


A görög kormányfő hétfő délelőtt telefonon beszélt Mario Draghival, az Európai Központi Bank (EKB) elnökével és Vlagyimir Putyin orosz államfővel is, míg Prokopisz Pavlopulosz görög elnök francia kollégájával, Francois Hollande-dal egyeztetett.