Megdolgoztatná a görögöket Mario Draghi

Fotó: AFP / ARIS MESSINIS

-

Az Európai Központi Bank elnöke szerint egy olyan tervet kell készíteniük, amelyből kiderül a hitelezőknek a görög kormány intézkedési javaslatainak gazdasági hatása. Mario Draghi nem számít arra, hogy csődbe menne Görögország.


Görögországnak sok munkára van szüksége, és ezt minél sürgősebben el kell végeznie ahhoz, hogy a hitelezői számára elfogadható reformtervet dolgozzon ki – közölte Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke szombaton.

„Mindannyian azt akarjuk, hogy Görögországnak sikerüljön (elkerülni az államcsődöt). A megoldás a görög kormány kezében van. Sokkal több munkára van szükség, és sürgősen” – mondta Draghi Washingtonban, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank tavaszi közgyűlésén.

Az EKB elnöke szükségesnek nevezte a hatásvizsgálatokat. Közölte, Athénnak olyan átfogó tervvel kell előállnia, amelynek keretein belül lehetővé válik a hitelezőknek, hogy felmérjék a görög kormány intézkedési javaslatainak gazdasági hatásait. „Olyan módszertanra van szükség, amellyel fel tudjuk mérni ezeknek a javaslatoknak a kvantitatív, fiskális hatását” – mondta.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, nem számol azzal az eshetőséggel, hogy Görögország csődbe mehet. „A görög vezetők többször megerősítették, hogy minden kötelezettségüknek eleget akarnak tenni” – mondta.

Mario Draghi a közgyűlésen egyúttal arra szólította fel az eurózóna országait, hogy továbbra is folytassanak szigorú fiskális politikát, és ne hagyjanak fel az adósságcsökkentésre irányuló törekvéseikkel. Mindazonáltal úgy értékelte, hogy az eurózóna gazdasági helyzete évek óta most a legjobb. Draghi szerint a hitelezési környezet jelentősen javult, és az EKB intézkedései – elsősorban a bank mennyiségi enyhítése – láthatóan elérték céljaikat.