Megbüntette a jegybank Norbi cégét

Forrás: MTI/MTVA / Kallos Bea

-

A Magyar Nemzeti Bank egymilliós bírságot szabott ki, mivel a társaság nem tett maradéktalanul eleget a jogszabályokban előírt rendkívüli tájékoztatási kötelezettségének.


Az MNB közleményben számolt be a büntetésről, amelyet azért szabtak ki, mert a jegybank azt észlelte, hogy a Norbi Update Lowcarb Nyrt. közösségi oldalán vagy a sajtón keresztül úgy hozott nyilvánosságra rendkívüli tájékoztatási körbe tartozó információkat, hogy azokat az MNB által működtetett hivatalos közzétételi helyen egyáltalán nem, vagy csak jelentős késéssel jelentette meg.

Tekintettel a fenti kommunikációs gyakorlatra, az MNB folyamatos piacmonitoring tevékenysége keretében a közelmúltban kiemelten vizsgálta a Norbi Update Lowcarb Nyrt. által nyilvánosságra hozott információkat, és több alkalommal kért be adatokat annak ellenőrzésére, hogy a kibocsátó működése során minden esetben megfelelően tájékoztatta-e a nyilvánosságot.

Az MNB a rendelkezésre álló adatok alapján megállapította, hogy a Norbi Update Lowcarb Nyrt. és a British Dietetic Association (BDA) közötti állítólagos együttműködésre vonatkozó információkat a társaság közösségi oldalán már 4 nappal a hivatalos közzétételi helyen történő megjelenés előtt kommunikálta. A sajtóban ezt követően elterjedt – a kibocsátó BDA-val való együttműködését kétségbe vonó – híreket a társaság először szintén közösségi oldalán cáfolta, és a hivatalos közzétételi helyen – bár erre haladéktalanul köteles lett volna – csak 8 nap késedelemmel, az MNB tájékozódását követően tett közzé rendkívüli tájékoztatást.

Emiatt egymillió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezték a céget. És megjegyezték, hogy a fenti intézkedéseken túl az MNB egy korábbi – a Norbi Update Lowcarb Nyrt. brókerbotrány kapcsán elszenvedett veszteségeiről szóló – sajtócikkel összefüggésben piacfelügyeleti eljárást is folytat a társasággal szemben.