Meditációra szánt kolostort vásárolt a kormány

Fotó: MTI/MTVA / Filep István

-

De nem a politikusok pihenik ki majd ott a Parlament fáradalmait. A most is szállodaként üzemelő sopronbánfalvai épülettel az állami vagyonkezelő a Fertő-tó környéki turizmusba akar pénzt fektetni.


A magyar államé lett április elején a sopronbánfalvi kolostor, amelyet öt évvel ezelőtt több mint egymilliárd forintból hozott rendbe egy magyar milliárdos, a mecenatúrájáról és a Kogart művészeti központjáról ismert Kovács Gábor. A vállalkozónak azonban az elmúlt években nem ment olyan jól az üzlet, több milliárd forint veszteséget halmozott fel. Ezt követően érkezett az állam vételi ajánlata a kolostort tulajdonló Nistema Kft.-re.


Az ügylet a május 14-ei Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból derült ki, amely szerint a cégben a jövőben az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont gyakorolja az államot megillető tulajdonosi jogokat. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) honlapja annyit írt, hogy januárban megbízták a Kugler Ügyvédi Irodát, hogy 12 millió forintért világítsák át a céget.

A VS.hu érdeklődésére az MNV megerősítette, hogy a magyar állam április 9-én megvette a Nistemát. A „mennyiért” kérdés azonban megválaszolatlan maradt.


A vonatkozó szerződés és a társaság átvilágításáról szóló jelentés üzleti titoknak minősül, így erről bővebb információt nem tudunk kiadni.

A Nistema eddigi tulajdonosának, a Bankár Holdingnak a legutolsó mérlegbeszámolója egyébként 904 millió forint értéken tartotta számon a gazdasági társaságot.


A sopronbánfalvi kolostort, amely a kft. tulajdona, Kovács Gáborék a kétezres évek második felében újítottak fel, részben a Norvég Alap 544 millió forintos támogatásával, ami az elszámolható költségek 45 százalékát fedezte. Ebből állították helyre a barokk stílusú pálos, illetve karmelita kolostor épületét és a körülötte lévő ősfás parkot.

Kovács Gábor és filozófus üzlettársa, a buddhista főiskola egykori tanára és rektora, Karsai Gábor az eredeti funkciókhoz ragaszkodva egy olyan szállodát alakított ki, amelyben az egykori szerzetesek és apácák cellái ma is meditációs céllal, puritán berendezéssel hívogatják a munkában megfáradt vállalati menedzsereket. Az üzleti modell azonban nem túlságosan jött be, mert a Nistema, és a tulajdonában lévő, a szállodát üzemeltető Sopronbánfalvi Kolostor Nonprofit Kft. is veszteséges.

Tavaly a szálloda 77 millió forint bevételt hozott, ám a működtetése csaknem a dupláját vitte el, amit csak a norvég támogatásból visszamaradt rendkívüli bevétel tudott nagyjából kiegyensúlyozni. Igaz, a Bankár Holding jelezte, hogy nem ezen akar meggazdagodni, hiszen nonprofit formában üzemeltette a kolostort.


A fertődi Esterházy-kastély


Keleti nyitás után nyugati határszél

A kormány mindenesetre maga is az idegenforgalmi hasznosításban gondolkozik, ez derült ki a VS.hu-nak adott válaszból.


A kormány azért döntött a társaság megvásárlása mellett, mert a Fertő-tó és Sopron környékén olyan műemléki-, kulturális- és turisztikai portfóliót kíván működtetni, amely nagymértékben hozzájárul a térség turisztikai bevételeinek a növeléséhez.

Kétségtelen, hogy az állam már eddig is sok pénzt fordított a térségben található műemlékekre, különösen a fertődi Esterházy-kastélyra, amelynek az üzemeltetésére egy önálló központot alapított. A tavaly március óta működő Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont létrehozásával az volt a kormány célja, hogy „az Eszterházy család fraknói hercegi ágának műtárgyai, illetve a Joseph Haydnhoz kapcsolódó tárgyak és kutatási anyagok befogadására, közzétételére és bemutatására alkalmas új múzeum és kutatóközpont jöjjön létre”. Ez kapta most meg a tulajdonosi jogok gyakorlását a sopronbánfalvi kolostorszálloda felett.


A sopronbánfalvi pálos-karmelita kolostor


Arra a kérdésre, hogy miből finanszírozza majd az állam az esetleges veszteségeket, az Eszterháza főigazgatója, Bodrogai László Anzelm azt válaszolta, hogy erre a kérdésre az integráció lezárulta után tud érdemben válaszolni.


A központot mindenesetre elég jól kistafírozza a kormány, hiszen idén 838 millió forintos költségvetési keretből gazdálkodhat, a jövő évi költségvetési tervben pedig 791 millió forint szerepel. Míg idén 49 millió forint bevételt várnak el a fertődi kulturális intézménytől, addig jövőre már 160 millió forintot.

Az intézmény fölött a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, L. Simon László bábáskodik, eredetileg még kormánybiztosként. A fertődi Esterházy-kastély kiemelt fejlesztési területe a kormánynak, tavaly az Iparművészeti Múzeum igazgatójának a lemondását eredményezte, hogy az ottani Esterházy-gyűjteményt is átirányították a felújított kastélyba.

A központ élén álló Bodrogai László előzőleg a Magyar Turizmus Zrt. közép-dunántúli marketingigazgatója volt. Bodrogaival korábban is volt kapcsolata L. Simon Lászlónak, részben a Nemzeti Kulturális Alap alelnökeként, részben pedig amiatt, mert családjának idegenforgalmi vállalkozásai vannak a Velencei-tónál.