Matolcsy György: A távlati cél Ausztria utolérése

-

A versenyképesség növelésén alapuló gazdaságpolitikát kell folytatni a következő években, mert a következő 25 év a felzárkózás időszaka lesz - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank hétfői könyvbemutatóján.


Az MNB elnöke kifejtette, hogy az elmúlt két évben az osztrák gazdaság bővülésénél 2-2,5 százalékkal nagyobb ütemet produkált Magyarország, és ez a növekedési ütem a következő években is tartható lesz. A 2010 óta végrehajtott sikeres gazdasági és pénzügyi stabilizáció, valamint az, hogy Magyarország ráállt a tartós gazdasági növekedési pályára, elegendő alap ahhoz, hogy megvalósítható legyen az ország felzárkózása. Ez azonban elképzelhetetlen a versenyképesség javítása, növelése nélkül.

Matolcsy elmondta, hogy Orbán Viktor felkérésére fogtak hozzá a jegybank szakértői, hogy az ország számára felvázolják a következő öt, hosszabb távlatban pedig az eljövendő 25 év felzárkózási pályáját. Ennek során hosszabb távon versenyképességi fordulatot kell végrehajtania Magyarországnak, mert a távlati cél Ausztria utolérése - emelte ki.

A rendezvényt abból az alkalomból tartották, hogy megjelent a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági és monetáris politikai szakkönyvsorozatának új kötete. A Versenyképesség és növekedés című könyvet Palotai Dániel és Virág Barnabás, a jegybank ügyvezető igazgatói szerkesztették

Virág Barnabás a rendezvényen elmondta, hogy a versenyképesség javítására szóló javaslatok egyik legfontosabb eleme, hogy tartósan 2 százalék körüli növekedési többletet kell elérnie az országnak az uniós átlaghoz képest. A sikeres felzárkózás csak az állam, a vállalatok, a családok és a pénzügyi szféra együttműködésével lehetséges, mondta.
Palotai Barnabás, a jegybank vezető közgazdásza, a kötet másik szerkesztője pedig azt emelte ki, hogy továbbra is fontos cél a foglalkoztatás bővítése, de ehhez a munkát terhelő közterheket is csökkenteni kell. Ezen túl kívánatos lenne elérni, hogy a nyugdíjkorhatár elérése után is növekedjék a még munkában maradók száma. Emellett ösztönözni kell azt is, hogy a közmunka rendszeréből egyre többen lépjenek át a versenyszférába.

A Versenyképesség és növekedés című könyvvel a jegybank a hazai pénzügyi kultúra és közgazdasági gondolkodás fejlesztéséhez, valamint a kormány gazdaságpolitikájának támogatása érdekében a fenntartható gazdasági növekedésről és versenyképességről szóló közös gondolkodáshoz kíván hozzájárulni, közölte az MNB. A sorozat első kötetét Matolcsy György jegybankelnök jegyezte. Az Egyensúly és növekedés egy éve jelent meg.