Máris duplázhatja ügyfelei számát a nemzeti közműszolgáltató

Fotó: AFP / SERGEI SUPINSKY

-

Az E.On visszaadja a lakossági egyetemes gázszolgáltatási engedélyét, amelyre ajánlatot tehet az új állami cég. Az áprilistól működő ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. eddig csak a döntően Budapesten szolgáltató Főgáz 800 ezer ügyfelére támaszkodott. Az E.On engedélyével újabb 600 ezer helyen adhatja a gázt az állam.


Az E.ON Energiaszolgáltató Kft. hivatalos kérelemmel fordult a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz, hogy vonja vissza a cég egyetemes gázszolgáltatói engedélyét. Egyetemesnek hívják azt a gázszolgáltatást, amely alapvetően a lakossági ügyfeleket célozza meg, bár rajtuk kívül az egészen kicsi cégek, illetve egyes intézmények, például önkormányzatok is részesülhetnek belőle. Tarifáit térségenként meghatározott képlet alapján hatóságilag állapítják meg.

Ilyen esetben, amikor egy szolgáltató visszaadja az engedélyét, a hivatal jogosult ajánlatot kérni más szolgáltatóktól, és azok alapján jelölheti ki azt a társaságot, amely a jövőben az érintett, elsősorban lakossági ügyfélkör számára nyújtja a gázszolgáltatást. Ha nem érkezne ajánlat, a hivatal jogosult az új szolgáltató kijelölésére.

A VS.hu kérdésére, hogy tesznek-e ajánlatot az E.On gázpiaci szolgáltatására, az ENKSZ marketing és kommunikációs igazgatója, Felkai György annyit mondott, hogy a nemzeti közműszolgáltató minden kínálkozó lehetőséget megvizsgál, de döntés még nem született.

A Miniszterelnökségnek a területet felügyelő államtitkára, Németh Lászlóné ugyanakkor többször jelezte, hogy intenzív növekedésre készülnek. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal néhány héttel ezelőtt meg is adta a tavaly államosított Főgáz Zrt.-nek az ország teljes területére szóló egyetemes szolgáltatói engedélyt. Ezzel az állami tulajdonú cég szolgáltatása az országban mindenki számára elérhetővé vált.Még mindig marad bevétel az E.On-nál is

A német tulajdonú energiacég folyamatosan építi le a magyarországi gázüzletágát. Először a gáztárolókat adta el az MVM Magyar Villamos Műveknek, majd szándéknyilatkozatot tett az MVM-nek az Energiaszolgáltató Kft. megvételére. Ez utóbbi az a cég, amely most visszaadja a gázszolgáltatási engedélyét. A jelek szerint tehát az MVM-mel végül is nem sikerült nyélbe ütni az üzletet, ami abból a szempontból nem váratlan, hogy az MVM már a gáztárolók megvásárlásával is eladósította magát, és néhány évre a profittermelő képességét is meggyengítette.

Az E.On most vélhetően úgy kalkulált, hogy a jelenlegi, rezsicsökkentett árakon annyira nem éri meg a lakosságnak gázt szolgáltatnia, hogy inkább le is mond erről az üzletről. Az árampiacon egyelőre jelen marad az E.On, amely 2,4 millió ügyfelével a „torta” csaknem felét magáénak tudhatja az ELMŰ-Émász és EDF-Démász mellett. Éves árbevétele így is még több százmilliárdra rúg majd.Szaporodnak az állam ügyfelei

A fogyasztóknak nincs tennivalójuk, sőt, az E.ON gázpiaci lakossági ügyfelei kapcsolatban is maradnak a német cég munkatársaival, hiszen területileg illetékes rendszer-üzemeltetőként továbbra is az E.ON helyi leányvállalatai végzik többek között a hálózat karbantartását, fejlesztését, illetve a mérőórákhoz kapcsolódó egyéb feladatokat is. Ha pedig az ENKSZ veszi át a portfóliót, akkor a fogyasztók a Főgáz ügyfélszolgálatain és a Magyar Posta hivatalaiban megnyitott ügyfélszolgálati pontokon tájékozódhatnak az új szolgáltatóról.

Az állami közműszolgáltató egyik legfontosabb versenyelőnye éppen az, hogy az amúgy költséges ügyfélkiszolgálás árát minimálisra tudja szabni némi állami keresztfinanszírozással. Vagyis a Főgáznak nem kell drága építkezésbe fognia ahhoz, hogy a jogszabály által megszabott módon közel kerüljön a fogyasztókhoz, mert az ugyancsak Németh Lászlóné államtitkársága alá tartozó postahivatalokon tárt karokkal várják az állam újdonsült ügyfeleit.

Ha sikerül eredményes ajánlatot tenni az E.On lakossági gázüzletére, akkor a nemzeti közműszolgáltató máris magáénak tudhatja az egyetemes áram- és gázpiac évi mintegy 1400 milliárd forintos árbevételének bő egynegyedét.