"Marcsiban jobban bíztunk, mint az OTP-ben"

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

Helyiek szerint borzalmas hangulat van Karcagon, de van, aki azután sem haragszik a zugbankárra, hogy miatta minden pénzét elbukta. A kormány mai ülésére felvették a Kun-Mediátor Kft. pórul járt befektetőinek ügyét, de döntésről nincs hír. Pedig az ügyvédjük szerint elkél a politikai segítség, mert belátható időn belül csak akkor számíthatnak a pénzükre a károsultak, ha a Quaestor ügyfeleihez hasonlóan rájuk is szabnak egy törvényt.


Nem tudtak még felocsúdni a döbbenetből a karcagiak azóta, hogy kiderült, hiába bízták a megtakarításukat a Kun-Mediátor Kft.-re. Minden jel arra utal, hogy a vállalkozást vezető Dobrai Sándorné, ismertebb nevén Marcsi átverte őket, és most futhatnak a pénzük után. Kisbefektetők egy csoportja egy héttel ezelőtt ment volna a karcagi irodába, hogy bekasszírozza az ígért hozamot, de zárva találta az ajtót. A tulajdonost és a pénzt azóta is keresik, Dobrai Sándornét a rendőrség is körözi, állítólag Mexikóban bujkál.

A karcagiak így magukra maradtak, és két táborra szakadtak. Vannak, akik mocskolódnak és ujjal mutogatnak pórul járt szomszédjukra vagy ismerősükre, és vannak, akik elvesztették ugyan a pénzüket, sokan egy élet megtakarításait, mégsem tudnak haragudni Marcsira.

Ilyen az a károsult is, aki arról panaszkodott a VS.hu-nak, hogy sokakkal együtt őt is támadják a városban. Azt mondják róla, megérdemelte, ami történt, hogy odalett a pénze, mert hiszékeny, kapzsi volt. Pedig ez a történet szerinte nem ilyen egyszerű, nem fekete vagy fehér.


Karcag kisváros, 20 ezren lakják, ez más kultúra

– mondja a harmincas éveiben járó nő, aki Karcagon született, ott is nőtt fel, majd a fővárosba jött dolgozni, de rendszeresen hazajár. Azt kérte, nevét ne írjuk le. Egy ismerőse mutatta be Dobrai Sándornénak, akit városszerte tisztelt mindenki, így nem is volt kérdés számára, még közgazdászként sem, hogy rábízza-e a pénzét vagy sem.

Nem foglalkozott vele, hogy a bankokhoz képest a Kun-Mediátor irreálisan magas kamatot kínált, évi 18-21 százalékosat, szemben a 2-5 százalékos éves alapkamattal. Természetesen nem tudta, hogy a cégnek egyébként sem betétgyűjtésre, sem portfóliókezelésre nem volt engedélye, a cégnyilvántartás szerint is legfeljebb más bankok termékeit közvetíthette volna.

De mivel szerinte minden hihető volt, „jó nevű utazási iroda és pénzváltó volt mögötte”, nem is nagyon firtatta senki. Sokan bízták a pénzüket a helyi OTP-vezérből lett befektetési tanácsadóra. „A városban az icipici nyugdíjat kapó idős embertől kezdve a menő vállalkozóig mind vitték Marcsihoz a pénzüket. Akadt, aki eladta a házát, és az így kapott pénzt fektette be, a kamatokból pedig élt, utazott” – mesélte lapunknak.


Így ment az üzlet

A kiszolgálás és az üzletmenet az elmondások szerint teljesen korrekt volt, és profinak tűnt. Az ügyfelek a pénzükön mindig valutát vettek, attól függően, hogy éppen melyik pénznem erősödött leginkább a forinthoz képest, mindent lepapíroztak, és átutalással is lehetett befektetni, nem kellett borítékban készpénzezni.

Marcsi ráadásul nem volt rábeszélős, mindig csak tanácsolta, hogy szerinte éppen mibe érdemes fektetni. „Én először dollárra váltottam a pénzem, aztán 3 hónap múlva kamatostul kivettem, és átváltottam euróra, mert akkor éppen az érte meg. De volt, hogy svájci frankba raktam át, ahogy Marcsi javasolta” – meséli az egyik pórul járt befektető. Ő mindig 3 hónapra szerződött, mert így többet tudott nyerni. De ismer olyanokat is, akik fél vagy egy évre tették be a Kun-Mediátorhoz a pénzüket.

A befektetéséhez korábban mindenki viszonylag könnyen hozzájuthatott. „Marcsi 2-3 napot kért visszafizetés előtt”, és ahogy a nagy bankok is szokták a lekötött betétek lejáratakor, „kifizetéskor már a kamatadót is levonta”.


Ilyen volt egy szerződés (Forrás: Kiszámoló blog)


A tranzakciókról mindig szerződést kötöttek, egy ilyen dokumentum a Kiszámoló blogra is felkerült. Nem 28 oldalas, apró betűs dokumentumot kellett a befektetőknek aláírniuk, hanem egyetlen oldalt, ami a VS.hu-nak mesélő károsult szemében csak tovább növelte Marcsi bizniszének vonzerejét:


ez a szerződés átlátható volt.

A fiatal nő annyira megbízott Marcsiban, hogy amint összegyűlt egy kisebbfajta összeg a bankszámláján, azonnal továbbutalta azt a kft.-nek. „Jobban bíztam benne, mint az OTP-ben” – indokolta döntését. Azt nem árulta el, hogy végül mennyit bukott, csak hogy kára tetemes, az összeg nyolc számjegyű. Mégsem tud haragudni Marcsira.

Sokan viszont nagyon el vannak keseredve, az összes megtakarításuk odalett. „Borzalmas a hangulat a városban” – ezt már egy másik károsult mesélte. Azt mondja, a karcagiak közül sokan nem hisznek Marcsi lányainak és vejének, Kemecsi Lászlónak. Nem hiszik el, hogy Kemecsi, a Kun-Mediátor társtulajdonosaként ne tudott volna semmiről. Kemecsi egyébként a hétvégén tért haza egy szakmai hajóútról, azóta már a gyerekeit is máshová kellett költöztetnie, mert folyamatosan fenyegetik.


Csak a politikusok segíthetnek

A károsultak egyelőre abban reménykednek, hogy valahonnan előkerül egy bankszámla a pénzükkel együtt. Az őket védő ügyvéd szerint erre csekély az esély. Dobrossy István a VS.hu-nak azt mondta: „az biztos, hogy gyorsan nem látják viszont a pénzüket”.

Hacsak nem találnak olyan politikust, akit rá tudnak venni arra, hogy lobbizza ki: a quaestorosokhoz hasonlóan rájuk is szabjanak külön törvényt. „Rossz precedens, de valahol mégis jól jöhet a Quaestor-törvény” – fogalmazott Dobrossy, aki minden károsultnak azt tanácsolta a karcagi polgármesteri hivatalban kedd este tartott lakossági fórumon, hogy tegyen feljelentést a rendőrségen. Különben soha nem derül ki, mekkora a kár, amelyet ő maga korábban 5 és 20 milliárd között becsült.

Dobrossy egyetértett a Magyar Nemzeti Bank alelnökével, Windisch Lászlóval, aki kedden úgy nyilatkozott, a karcagi zugbankár ténykedése jogosulatlan betétgyűjtésnek, piramisjátéknak minősül. Öröm az ürömben, hogy a károsultak 99 százalékának van szerződése, átutalási megbízása vagy pénztári bizonylata, csak az a baj, hogy az így bizonyíthatóan befizetett pénz nem jelent meg a Kun-Mediátor számláján. Nem vettek belőle ingatlant, se más befektetést.


Mindenkinek volt egy dossziéja a cégnél, a be- és kifizetésekről Dobrainé saját nyilvántartást vezetett.

Ez azt is jelenthette az ügyvéd szerint, hogy Marcsi egy kockás füzetben vezetett minden pénzmozgást. Márpedig emiatt ez az ügy a Quaestornál történteknél is rosszabb. Ott legalább látszik, hogy mire ment a pénz, lett legalább ETO Park. Itt viszont nem lett semmi.