Már alig köt le betéteket a lakosság

Forrás: MTI/MTVA / Máthé Zoltán - Képünk illusztráció

-

Az alacsony kamatok miatt más takarékossági formát keresnek.


Mélyponton a lekötött lakossági betétek új szerződéseinek volumene az első negyedévben – írja a Világgazdaság. Január és március között alig 652,1 milliárd forintot kötöttek le a háztartások, 35,4 százalékkal kevesebbet, mint egy éve – írj a lap a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján.

A normál körülmények között leginkább keresett, éven belüli futamidőre lekötött betéteknél hasonló a helyzet: ezekre 569,1 milliárd forint értékben szerződtek az első negyedévben, ami az egy évvel korábbitól 38,5 százalékkal maradt el.

Az éven túli futamidőknél igen szerény az MNB által kimutatott volumen: egy és két év közötti időtartamra mindössze 4,2 milliárd forint értékben helyeztek el pénzt a háztartások a 2017 első negyedévi 8,5 milliárd után, két éven túli futamidőre pedig 78,9 milliárdot az egy évvel korábbi 75,3 milliárd forint után. A látra szóló és a folyószámlabetétekből folyamatosan emelkedik a friss eszközök mennyisége a lakosságnál.

A lekötött betétek folyamatosan csökkenő népszerűségének hátterében az egyre alacsonyabb kamatok állnak. Az MNB szerint 2018 márciusában már csak 0,24 százalékot ért el az éven belüli futamidőre elhelyezett lakossági betéteknél kimutatott, a szerződésekben szereplő éves átlagos ráta.