"Mama, ez nem a Kívánságműsor!" – kiakadtak a devizahitelesek

Forrás: Fortepan

-

Bár akad, akinek tízezrekkel is jobban csökken a hiteltörlesztése, sokan felháborodtak, miután meglátták a banki elszámolást. Van, akinek mindössze 1 forinttal kell ezentúl kevesebbet fizetnie, mások Hofi-poénokkal vigasztalják magukat, de a legtöbben nem értik az egészet. És arra is bőven van példa, hogy most többet vagy tovább kell fizetni. 27 milliót egy panellakásért vagy 4,8 milliót egy Suzukiért, amelyiknek 1-2 évente kiesik a bal első kereke.


Sajnos bejött, amit hónapokkal ezelőtt beharangoztunk: a devizahitelek forintosítása lefagyasztotta a mosolyt az adósok arcáról. Hiába történt meg ugyanis a Kúria által korábban jogtalannak minősített tételek (kamatemelések, árfolyamrés) korrekciója, a piaci árfolyamon történő forintra váltás sokaknál megette a visszatérítésből származó előnyöket. Nyilván nem mindenkinél, de aki most csalódott, az jóval hangosabb; szerkesztőségünkbe is sorra érkeznek a panaszok.


Nem akartam hinni a szememnek, amikor megláttam.

Jól meg lettem mentve.

Ilyen a mesében sincs.

Ezek palira akarnak venni.

Így reagáltak a devizahitelesek, amikor kibontották a bankjuktól kapott elszámolást. A legjobban talán az az adós lepődött meg, akit arról értesített az egyik pénzintézet, hogy:


Az Ön fizetendő törlesztő részlete az elszámolás és a szerződésmódosulás eredményeképpen 1 forinttal csökkent.

Nem volt túlzottan boldog az az autós sem, aki 2006-ban, 10 év futamidőre, havi 30 ezer forintos részletre vett egy Suzuki Ignist. A havi részlet ugyan most 600 forinttal csökkent, de a futamidő 3 évvel hosszabb lett. Ez alapján 2019 januárjára a 13 éves Suzuki 4,8 millió forintot ér majd. Sokat ahhoz képest, írta az adós, hogy az autónak átlagosan 2-3 évente kiesik a bal első kereke.


Mama, ha ébren van, ne álmodjon, ez a Hírek és nem a Kívánságműsor!

Az egyik közösségi oldalon terjed ez a Hofi-poén, a devizahitelesek között. A Banki károsultak csoportjába írók közül vannak, akik arról panaszkodnak, hogy az elszámolás után még több is lett a tartozásuk, mint amennyit évekkel korábban felvettek. Egyiküknél 6 millió 700 ezer forintos tartozásból lett 12 millió 176 ezres, más 5 millió forintot vett fel svájci frank alapú hitelben, most 10 millió 244 ezer 643 forint a tartozása, a bank számításai szerint. Az adós nem érti, hogyan jöhetett ki ez az összeg, arra kíváncsi:


Az eltelt 7 év folyamatosan befizetett összegét a vakok javára utaltam?

Más így matekozik:


18 millió forint kölcsönből 11 millió törlesztve, elszámolás utáni tartozásom: 33 millió forint. 33 millió -11 millió=22 millió. Vissza az elejére: 11 millió+22 millió=33 millió. Ez nekik nem elég a felvett 18 millióra?!

Sajnos a bankok számítása nem ilyen egyszerű. Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője korábban a Vs.hu-nak pont azt mondta, a képletet olyan bonyolultra alkották, hogy a bankoknál is legfeljebb néhányan tudják rendesen értelmezni azt. Szerinte ezért nem is nagyon érdemes elkezdeni számolgatni.

Általános szabályokat persze fel lehet állítani: annál nagyobb a túlfizetések miatt visszajáró összeg, minél régebben, minél hosszabb futamidőre, minél magasabb kamattal, minél szélesebb árfolyamréssel, minél erősebb forintárfolyam mellett adósodott el valaki. A Portfolio szerint emellett az is számít, hogy a túlfizetések alapján kiszámított és felkamatoztatott úgynevezett elszámolási összegből több tételt is levonhatnak a bankok.

Így például az általuk adott kamat- és díjkedvezményeket, az árfolyamgátban elengedett összeget, az esetleges kedvezményes végtörlesztés során adott kamatkedvezményeket. Akik tehát hitelkönnyítő programban vettek részt, azok könnyen csalódhatnak. Mindenesetre a banki, jegybanki becslések és a hivatalos nyilatkozatok szerint átlagosan 20 százalékkal csökkent a jól fizető jelzáloghitelesek tőketartozása és 25 százalékkal a törlesztő részlete.


A jegybank szerint ennyi jár az adósoknak.


Csakhogy nem mindenkinek. Niki 2007-ben 7,5 millió forintot vett fel, idén februárig 6,5 milliót fizetett vissza, az elszámolás szerint pedig még 11 millióval tartozik. 2015 és 2033 között havi 80 ezer forintot kellene fizetnie, vagyis 23 év alatt összesen több mint 20 milliót. Ha ezt elfogadja, lesz egy 27 millió forintot érő panellakása. A VS.hu-nak azt mondta, mindenképpen fizetni fog, de hogy ezt nem hagyja annyiban, az biztos.


Mégis hogy képzelik, hogy négyszeresen fizetem vissza azt, amit felvettem?!

Zoltán is egy panellakásért adósodott el még 2005-ben. 8 millió forintot vett fel svájci frank alapú hitelben, ennek mára a többszörösét fizette vissza, miután a törlesztő részlete 70 ezer forintról 130 ezerre ugrott.


Ki se számolom, mert idegbajt kapok.

Tíz évvel ezelőtt azzal sem számolt, hogy a szerződésben szereplő kezelési költség is havi 17 ezer 600 forintra ugrik az árfolyam ingadozása miatt. Az elszámolással és a forintosítással viszont most jobban jár, ismét 70 ezer lett a havonta fizetendő részlet. Van azonban egy másik hitele is, amelyet szintén svájci frankban vett fel 2009-ben, akkor, amikor még 180 forintot ért egy frank. A forintosítással a 6 milliós tartozásból 8 milliós lett, hiszen a kölcsönt nem 180, hanem 256 forinton forintosították. A törlesztő részlete 4 ezer forinttal lett kevesebb.


Így szállt el a forint árfolyama 10 év alatt.


Ennél is bonyolultabb annak a devizahitelesnek a helyzete, aki életbiztosítással kombinált devizahitelénél hiába fizette 8 évig a biztosítást is, a bank az elszámolásnál azt a pénzt nem vette figyelembe, így a 12 milliós hitel tőketartozása most 21 millió forint. Valószínűleg még így is jobban járt, mint az a másik kombinált hiteles, akinek az utolsó törlesztési évben havonta 450 ezer forintot kellene fizetnie, addig pedig átlagosan 60 ezret. Azt írta:


Ez sokkolt. 8 millió forint 25 millióba kerül. Ha végig is tudnám fizetni, az utolsó évben akkor is elvérzek, mert nincs ennyi pénzem.

Többen azzal fordultak lapunkhoz, hogy egyszerűen nem értik az elszámolást. Katalin szerint azt „kicicomázták”. Ő 2007-ben adósodott el, 3 millió forint hitelt vett fel, 5 évig minden hónapban ugyanannyit fizetett, majd a törlesztő részlet több mint a duplájára emelkedett. Közben beteg lett, rokkantnyugdíjas, nem tudott tovább fizetni. A szerződését felmondták, és átadták az egyik követeléskezelő cégnek, amelyik eddig 6 millió forintot követelt rajta, a forintosítással ez az összeg 8 millióra nőtt. Katalin nem érti, hogyan, ezért bírósághoz fordult. Azt mondta, ha kell, a strasbourgi Emberi Jogi Bíróságig viszi az ügyét.

Problémájával nincs egyedül, devizahitelesek ezrei nem tudnak most eligazodni az elszámoláson, ezért nagy valószínűséggel kételkednek is a benne foglalt adatokban. Panaszra egyébként van lehetőség: a levél kézhez vételétől számított 30 napon belül be lehet menni a bankba, ahol még részletesebb levezetést és magyarázatot lehet kérni. A banknak 60 napon belül kell válaszolnia, és ha az adósok azzal a válasszal sem értenek egyet, a Pénzügyi Békéltető Testülethez fordulhatnak. Problémájukat írásban kell jelezni, meg is kell tudni indokolni, és ha itt sem jutnak egyezségre, perre lehet menni.

Évának egyelőre nincs ötlete, hová fordulhatna segítségért. 2007-ben autót vett hitelre. A bank, amelyik a kölcsönt adta, felszámolás alatt áll. Kereste a Nemzeti Bankot, a felszámolót, de senki sem tudott semmi biztatót mondani. A VS.hu-nak azt írta:


Úgy jártam, mint a Mátyás király mesében: kaptam is, meg nem is. Vagy, mint mikor a prímás szétosztja a jattot, de a cimbalmos nem kap: járni jár, de nem jut.

Ön is megosztaná velünk az esetét? Írjon a gazdasag@vs.hu-ra!