Lemondott a VW vezérigazgatója

Fotó: AFP / ODD ANDERSEN

-

Lemondott Martin Winterkorn, a Volkswagen AG vezérigazgatója. Ő volt az, aki vasárnap elismerte és sajnálatát fejezte ki, amiért a cég csalt a károsanyag-kibocsátást mérő teszteken.


A Volkswagennek meg kell újulnia. Visszavonulásommal a megújulás előtt nyitom meg az utat

– írta közleményében Winterkorn.A 68 éves vezérigazgató nem halogathatta tovább lemondását, mivel a konszern részvényei két nap alatt 35 százalékot veszítettek értékükből. A VW igazgatótanácsának elnöksége szerda délelőtt óta ülésezik, hogy ajánlást tegyen az igazgatótanács pénteki ülésére, ebben szinte bizonyosan szerepelt volna Winterkorn visszahívása.

A múlt pénteken az amerikai környezetvédelmi hatóság (EPA) által kirobbantott botrányban a a Volkswagen 11 millió autója érintett világszerte. Mint kiderült, a cég a 2008 óta gyártott Jetta, Beetle, Golf, Passat és az Audi A3 dízelüzemű modelljeinél csalt a károsanyag-kibocsátást mérő teszteken, vagyis jóval kedvezőbb értékeket hozott nyilvánosságra, mint a valóság.

A kocsikban egy beépített szoftver érzékelte, ha az autó épp mérési teszten vett részt, és ilyenkor csökkentette az autó emissziós, azaz károsanyag-kibocsátási értékeit. Normál üzemmódban a károsanyag-kibocsátás akár a megengedett negyvenszerese is lehetett.

A VW-re csak az Egyesült Államokban, ahol 482 000 autót kellett visszahívni, 18 milliárd dolláros büntetés várhat.