Lehet, hogy csak a netes telefonálásra vetik ki az internetadót

-

Varga Mihály szerint nincs internetadó. Talán csak az internetes telefonszolgáltatásokat adóztatják meg.


A nemzetgazdasági miniszter szerdán egyeztetett a távközlési szolgáltatókkal az internetadó bevezetéséről. Az egyeztetésről távozóban a HVG.hu internetadóra, illetve a „szappanadóra” és a „koszorúadóra” rákérdező riporterének azt mondta, hogy „nincsenek ilyen adók, nem tudom, miről beszél”. A kormányportálon megjelent hír szerint az internetadó valójában „a távközlési adó kiterjesztése az internetes telefonszolgáltatásokra”, amelyet „az indokol, hogy nagyon sokan áttértek az adókötelezett hagyományos telefonszolgáltatások igénybevételéről az internetes telefonálásra”. Ez erősen azt sugallja, hogy nem mindenféle internetes adatforgalomra, csupán az internetes telefonálásra akarják kivetni az adót.Varga szerint félreértés, hogy itt egy új adó bevezetéséről van szó. Mint az egyeztetésen elmondta, a „ törvényjavaslat az adóelkerülési lehetőség megszüntetésére, és nem az internethasználat általános megadóztatására szolgál”. A miniszter a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy az internetforgalom után fizetendő távközlési adót a szolgáltatóknak kell befizetniük. "Az igazságos közteherviselés azt diktálja, hogy az adóelkerülést lehetővé tevő kiskaput bezárjuk. Továbbra is az a célunk, hogy ne a családokat és a munkát adóztassuk, hanem a fogyasztásból és a forgalomból folyjon be a költségvetési bevétel."

Kövesi Gabriella, a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) elnöke elmondta, hogy Varga Mihály arról tájékoztatta őket, hogy a kormány a távközlési adó internetszolgáltatásra történő kiterjesztésétől 20-25 milliárd forint bevételt vár. A miniszter közölte azt is, hogy a kormány nyitott a szolgáltatók javaslataira. Az egyeztetésen felvetődött az a lehetőség is, hogy az ügyfelek után a szolgáltatók átalánydíjat fizessenek. A miniszter megfontolásra érdemesnek tartotta azt a felvetést, hogy felső korlátot vezessenek be, és azt is, hogy az alacsony adatforgalmat ne terhelje adó.

A törvényjavaslat módosítására a parlamenti vita lezárásáig van lehetőség.

A parlamentnek kedden benyújtott adócsomag-javaslat szerint jövőre az internetszolgáltatásra is kiterjesztik a távközlési adót, amelyet eddig a hanghívások, sms-ek és MMS-ek után fizettek a távközlési szolgáltatók. Az előterjesztés szerint az adó mértéke minden megkezdett gigabájt adatforgalom után 150 forint lesz.