Lecserélték a tízezresek felét

Forrás: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

Tempósan halad a régi tízezresek leváltása. A készletnek már több mint a fele új. Az 500-as érméről pedig egyelőre szó sincs.


Tavaly szeptemberben indult a magyarországi bankjegycsere, amelynek keretében a jegybank biztonságosabb, újratervezett bankókat vezet be a mostani, 1997-ben megjelent sorozat tagjai helyett. A folyamat a tízezresek leváltásával indult tavaly ősszel, és bár szeptemberben mutatták be az új bankjegyet, és azóta számít hivatalos fizetőeszköznek, a forgalomban csak decemberben jelent meg. A csere tempósan halad: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Buksza kérdésére közölte: jelenleg a forgalomban lévő tízezresek 52 százalékát adják az új bankjegyek.Az egyébként minden bankjegycsere esetében megszokott, hogy a megjelenés utáni hónapokban az új címlet látványosan terjed, majd később lassul a folyamat. Általában akkor gyorsul fel újra, amikor a jegybank megszabja az adott címlet bevonási határidejét, azaz megmondja, meddig használhatóak törvényes fizetőeszközként. (Ez a régi tízezresnél még odébb van.)


Érkezik az új húszezres – nem lesz 500-as érme

Az már biztos, hogy a tízezres után a húszezrest cserélik le, de az új bankjegy bemutatásának és bevezetésének időpontját még nem lehet pontosan tudni. A jegybank a Buksza kérdésére erről azt mondta: az idei év második felében kerül majd sor a fejlesztett 20 000 forintos bankjegyek kibocsátására. Arról pedig, hogy ezután melyik bankjegy következik, csak később dönt az MNB.


A Buksza évről évre kitartóan érdeklődik a jegybanknál arról is, hogy elképzelhető-e a jelenlegi 500 forintos bankjegy érmére történő cseréje. Az érmék ugyanis jóval tartósabbak, mint a bankjegyek, 2008 közepén éppen ezért döntöttek arról, hogy a kétszázas bankjegyet érmére váltják. Az 500-asnál azonban még nem várható a csere, a jegybank tájékoztatása szerint ugyanis „a tízezres leváltásával elindított bankjegycserét a jelenlegi címletstruktúrával” hajtják végre. Azaz lesz új 500-as is, de továbbra is bankjegyként.