Látványosan megváltozott, mi fontos az Orbán-kormánynak

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Ma lényegesen kevesebbet költ az állam az idősekre, az egészségügyi ellátásra, oktatásra és a rászorulókra is, mint 2010-ben. Négy év távlatából eléggé eltolódtak a költségvetésből kiolvasható hangsúlyok.


A kormány csütörtökön benyújtotta a 2015-ös költségvetés tervezetét, a főbb számokat itt találja. Az adatokból jól látszik, hogy elmúlt négy évben látványosan megcsapolta az Orbán-kormány a jóléti kiadásokat az állam egyéb tevékenységeinek a javára. 2010-ben még a rendelkezésére álló összes jövedelem 61,5 százalékát költötte nyugdíjra, egészségügyre, oktatásra és munkanélküliségi ellátásokra, miközben 38,5 százalék ment el más területekre.

A most benyújtott 2015-ös költségvetésben 56,6% kontra 43,4% százalék szerepel, ami azt jelenti, hogy jövőre tovább nő az az összeg, amit a jóléti kiadások rovására, például a (közúti) közlekedés fenntartásában betöltött állami szerepek, valamint a törvényhozás és végrehajtó szervezetek finanszírozására költenek el. Ábránkon megnézheti, hogy a nyugdíjrendszer, az egészségügy vagy az oktatás mennyivel kevesebből gazdálkodhat, mint 2010-ben.