Közzétették a Paksi Erőmű szerződés-tervezetét

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd / MTI/Koszticsák Szilárd

-

Úgy dönt a Parlament a paksi atomerőmű beruházásról, hogy nem ismeri azokat a számokat, ami alapján a beruházás megítélhető. A pénteken beterjesztett törvényjavaslat csak a kereteket jelöli ki, ám azok a felelős döntéshez kevésnek tűnnek.


Pedig ha az országgyűlés rábólint a szerződés aláírására, nem nagyon lesz visszaút, a jövőbeni áramárak és a költségvetés helyzete majd azon a félmondaton múlnak, hogy „a felek minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy az ellenérték (az ár, amiért az orosz felépítik az erőművet - a szerk.) olyan módon kerüljön megállapításra, amely lehetővé teszi, hogy a villamos áram-termelésre vonatkozó árak kereskedelmi szempontból hosszú távon versenyképesek és egyúttal az orosz szervezet számára elfogadhatóak legyenek.” Biztató viszont, hogy a szerződésben deklarált cél, (pontosabban a felek „minden tőlük telhetőt megtesznek”), hogy az árképzés átlátható legyen. Ezzel együtt is borítékolható, hogy a transzparenciát a következő 30 évben komoly harcokat kell majd folytatnia a magyar médiának, mert van egy kitétel arra vonatkozóan is, miszerint adat harmadik félnek csak mindkét szerződő fél előzetes írásbeli engedélye alapján adható ki. Ugyancsak biztató, hogy az orosz féllel szemben elvárás, hogy a beruházó a beszállítóit európai módon tendereztesse. Kérdéses, hogy ebben az esetben hogy biztosítható majd a 40 százalékos magyar részvétel. Ez utóbbi egyébként is csak szándékként, nem kötelezettségként szerepel a szerződésben: „minden tőlük telhetőt megtesznek, ...hogy amennyiben...megvalósítható és a jogszabályok lehetővé teszik, elérjék a minimális 40 százalékos...szintet”. A szerződéséből kiderül, az oroszok szállíthatják a fűtőelemeket az erőműhöz, cserébe a használt uránkapszulákat el is szállítják. Azokat Oroszországban tárolják – ám mindössze 20 évig, azt követően azokat visszahozhatják Magyarországra.


„Ez egy biankó szerződés, semmiképp sem szabad elfogadnia az országgyűlésnek” - nyilatkozta a VS.hu-nak Szél Bernadett az LMP társelnöke. Nem ismerjük, mennyibe kerül majd a beruházás, az infrastruktúra kiépítése a magyar felelet terheli, ráadásul a fűtőelemek ellátása és tárolása is csak 20 évre biztosított, miközben az erőmű ennél jóval hosszabb ideig működik majd – tette hozzá. A Parlament a szerződést február 3-10 között tárgyalja valamikor.

Mennyibe kerül, mikor éri meg?

A Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontja (REKK) kiszámolta, mi kell ahhoz, hogy pénzügyi szempontból az ország jól járjon a túlnyomó részt orosz hitelből megvalósuló beruházással. Mostanra kiderült valójában mennyi áramot termelnek majd az új blokkok (egyenként 1200 MW). A feltételezések szerint a beruházás teljes költsége úgy háromezer hatszáz milliárd forintos körül lehet. Ennek nyolcvan százalékára nyújtanak hitelt az oroszok, melynek kamata nem ismert, de öt-hat százalék körül mozoghat a REKK kutatói szerint.


A grafikonon az látszik, különböző kamatlábak mellett milyen áron kellene értékesíteni a Pakson termelt áramot ahhoz, hogy az orosz hitelt gond nélkül vissza lehessen fizetni a bevételekből. A kamatláb mértéke tehát a kulcskérdés, ezt azonban különösen nehéz megállapítani – írják elemzésükben a REKK szakértői. Nem tudni mi van a hitelszerződésben (5-6 százalékot gondolnak reálisnak iparági szakértők), illetve azt sem kinek kell majd fizetnie az esetleges költségtúllépéseket. Ha az előre nem látható költségek nagyobb részét a magyar félnek kellene fizetni, akkor az jócskán megdobhatja a végösszeget. Ezért indokolt hét-tíz százalékos kamattal számolni a teljes költségre. Ilyen kamatnál a paksi áram még éppen versenyképes lenne a naperőművek termelte árammal. Azt is elég nehéz megmondani, milyen áramár számít olcsónak majd tíz-tizenöt év múlva. Viszonyítási alapnak az ún. Hinkley Point árat szokták alkalmazni. Tavaly a brit kormány megállapodott az EdF-fel, hogy az brit új atomerőművet a franciák építhetik, és az ott termelt áramot 113 € / MWh áron veszik át. Jelenleg a nagyker áramárak 40 € / MWh körül mozognak, ez tehát majd háromszoros növekedést jelent. Ha tehát minden az elvárásoknak megfelelően alakul, és az atomerőmű építése során sem lesznek meglepetések, még az is előfordulhat, hogy csak kicsit lesz drága a paksi bővítés (5,5 százalékos kamat fölött viszont a szélerőmű tűnik jobb üzletnek).