A kormány megint segíthet egy kicsit Andy Vajnának

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-Az adótörvények idei módosításával az Orbán-kormány ismét hozzányúlna a szerencsejáték-piachoz – írja szerdai számában a Népszabadság. A javaslat szerint ugyanis a kaszinóüzemeltetéshez szükséges koncessziós díjat adott esetben egy harmadik fél is megfizetheti az üzemeltető helyett. A lap szerint ez problémás lehet. A megkérdezett szakértők szerint ugyanis a jogszabály nem tér ki arra, ki lehet ez a harmadik fél, amely adott esetben egy külföldi székhelyű offshore cég is lehet, így lehetőség nyílik bizonytalan eredetű pénzek tisztára mosására.

A Népszabadság emlékeztet, hogy Andy Vajna öt koncessziót kapott meg a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, és offshore cégei is vannak. A filmügyi biztos azzal a cégével nyerte el a kaszinókat, amely mögött több, Holland Antillákon bejegyzett cég is megtalálható. A Vajna mögött álló szövevényes offshore céghálózatot az Átlátszó térképezte fel szeptemberben, a producer elleni amerikai adócsalási vizsgálatokról pedig a Magyar Narancs írt korábban.

A Népszabadság most úgy számolt, hogy Vajnának az öt kaszinó után évente 3,77 milliárd koncessziós díjat kell fizetnie.

A kaszinóbiznisz másik nyertese Szima Gábor, az ő koncessziós díja két kaszinó után 215 millió.

A törvénytervezet az internetes szerencsejátékok piacát sem hagyná érintetlenül. Jövőre ugyanis csak azok üzemeltethetnének online kaszinót vagy kártyatermet, akiknek valódi kaszinóra is van engedélyük. Fogadást pedig csak a Szerencsejáték Zrt. szervezhet, így a nagy nemzetközi cégek akkor sem jöhetnek Magyarországra, ha fizetnek.