Könnyen meglepődhet, aki variálni próbál majd a csokos lakással

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Hiába van meg a három gyerek, és vettük meg a csok segítségével a lakást, még akkor sem lehet végleg hátradőlni - sok a megkötés, igyekeznek kizárni a trükközést és a válást, így könnyedén előfordulhat, hogy egyszer csak vissza kell fizetni a pénzt.


A kormányzati lakásprogram, a csok legcsábítóbb konstrukciója a legalább háromgyerekeseknek - vagy három gyereket a jövőre nézve bevállalóknak - járó tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatás, illetve az erre még opcionálisan felvehető tízmillió forintos kedvezményes hitel.


A kormányzat igyekezett biztosítani azt, hogy a pénzt valóban arra költsék a családok, hogy új lakást, házat vesznek maguknak belőle, és ott is laknak - családként. A bankok tájékoztatói és a kormányzati honlapon elérhető információk alapján néztük meg, mi lesz a támogatással, ha ugyan megvan a három vagy több gyermek, de valamilyen okból nem kell az új lakás, vagy nem akarnánk már családként élni.


Eladnánk a lakást?

A 10 millió forintos vissza nem térítendő pénzt felhasználó családok a megvásárlás után 10 évig nem adhatják el az újonnan megvásárolt lakást vagy megépített családi házat. Egész pontosan úgy néz ki a dolog, hogy a támogatásról szóló szerződés megkötésétől számítva 10 évig az állam jelzálogjogot kap az ingatlanra, és ezért lényegében eladhatatlan lesz.


A szakzsargonban terhelési és elidegenítési tilalomnak nevezett korlátozást, ahogy a jelzálogjogot is az a bank kérelmezi, amelyiknél a támogatást igényelte a család.

Ha mégis eladják (esetleg lebontják) a támogatásból megszerzett ingatlant, akkor a 10 millió forintot vissza kell fizetni. A kormányhivatal csak a visszafizetés után törli a jelzálogjogot. Csupán egy esetben nem kell visszaadnunk a pénzt: ha a 10 milliós támogatással megszerzett lakóingatlant természeti katasztrófa tette a földdel egyenlővé.

Ha sikerül eladni a lakást, akkor viszont nem feltétlenül veszítjük el a pénzt. Az eladás után az összeget egy kincstári letéti számlán elhelyezhetjük, és ha újból lakást vásárolunk vagy építünk, ismét felhasználható lesz a támogatás. Lakás vételére egy évünk van ebben az esetben, építésre három évet ad a rendelet.

A lakáscsere is speciális eset lehet. Ebben az esetben akkor leszünk jogosultak a teljes összegre, ha legalább ugyanolyan értékű lakóingatlanra cseréljük a támogatásból megszerzett lakást. Kisebb vagy kevésbé értékes ingatlan esetében arányosan kell visszafizetni a támogatást, ráadásul ebben az esetben számolni kell azzal is, hogy az eladott ingatlan vételára adóköteles. Engedmény azonban, hogy az újabb lakás elméletben lehet használt is, ha a kormányhivatal úgy dönt, erre is ráterheli a jelzálogot.Milyen esetben kérhetik vissza a pénzt?

Számos olyan eset lehetséges, amikor vissza kell fizetnie a családnak a tízmilliós támogatást.

  • Valótlan adatok
Ha a támogatást igénylő valótlan adatok alapján kérte és kapta meg az összeget, akkor a teljes összeget kamatostul kell visszafizetni. Ilyen lehet például, ha nem fedi a valóságot a munkaviszonyra, tb-jogviszonyra vonatkozó igazolás.
  • Válás
Ha a 10 milliót lakásra költő családban a szülők elválnak, akkor a visszafizetés attól függ, a gyermekek ott maradnak-e a csokos ingatlanban. Vagyis ha például az anya elköltözik a három gyerekkel, a támogatásból vett lakásban maradó apának vissza kell fizetnie.

Ha pedig a szülők 10 éven belül eladják a csokos lakást a váláshoz kötődő vagyonmegosztás részeként, akkor a szülőknek 50-50 százalékban kell visszafizetniük a támogatást.

Abban az esetben is arányosan kell visszafizetni a pénzt, ha nem marad minden gyermek a lakásban. Ha például csak kettő a háromból, akkor már csak két gyermek után járhat a támogatás.

Mindez igaz abban az esetben is, ha a szülők korábban nem is házasodtak össze, ám később szétköltöznek. És az sem mentség, ha például az anya elköltözik, de később másik apának szül gyermeket - a csok támogatási szerződése ugyanis egy adott családra vonatkozik.


Eladás, kiadás, külföldre távozás?

A legfontosabb feltételt sem könnyű kijátszani: azt, hogy a támogatással épült vagy vásárolt ingatlanba be kell költöznie a családnak.

A visszaélések kivédésére több módszer van. Előfordulhat például az, hogy egy csokot igénylőnek a jelenleg meglévő lakáshiteléhez a bank feltételül szabta, hogy adott ideig meglévő lakás legyen az állandó lakcím. Ebben az esetben ki kell fizetnie a meglévő kölcsönt - ha kell, ehhez a lakást is értékesíteni kell -, és utána lehet csak igényelni a csokos 10 milliót.

Elméletben az sem járható út, hogy a vásárolt lakást kiadjuk, netán tartalékként vásároljuk és külföldre költözünk. A csok révén vett lakásba ugyanis be kell költözni, és ott kell élni. Kérdés, ki és hogyan ellenőrzi ezt. Mindenesetre ha kiderül, hogy nem így van, akkor a 10 millió forintot vissza kell fizetni.

Emiatt nem járható út az sem, hogy a csokos támogatásból megvásárolt lakást kiadják az érintettek. De ha megengedhetik maguknak, hogy meglévő lakásukat megtartva vesznek új lakást a támogatás igénybevételével, és odaköltöznek, akkor a régi ingatlant kiadhatják, és az ebből származó összeg hizlalja a kasszát.

Ha a támogatást igénybe vevő család külföldre menne, akkor is vissza kell adni a pénzt, mivel nem teljesítik azt a szabályt, hogy életvitelszerűen laknak a csokos lakásban. Nagyon leegyszerűsítve a dolgot, a csokos lakást 10 évig eladni, kiadni nem szabad, ha mégis ez történik, akkor vissza kell fizetni a pénzt.


Súlyos kamat

Ha eltitkoljuk a költözést, netán azt, hogy nem is élünk a gyermekekkel, vagy bármilyen más visszaélésre derít fényt az Államkincstár, nem csak az összeget, de büntetőkamatot is fizetnünk kell utána. Ez a jegybanki alapkamat ötszöröse. ami jelenleg 6,75 százalék, ami eleve nem kevés, de egy esetleges kamatemelés után elég masszív büntetés tud összejönni.

Van még egy fontos kitétel: a támogatáshoz jutás feltétele három kiskorú gyerek megléte. Ám ha a gyerekek elmúlnak 18 évesek, akkor elköltözhetnek a lakásból. És ebben az esetben nincs visszafizetési kötelezettség sem.