Kivonják a forgalomból a hamis mézeket

Fotó: AFP / DANIEL MIHAILESCU / AFP / DANIEL MIHAILESCU

-

A kínai hamisítványok miatt döntött erről az agrártárca. A szakmai szervezetek jó ideje tiltakoznak a keverékek forgalmazása miatt.


Azonnali hatállyal elrendelte a mézhamisítás gyanújában érintett, nem fogyasztói minőségű termékek forgalomból történő kivonását Bognár Lajos országos főállatorvos. Óvatosságra intenek azoknál a termékeknél is, amelyeket nem vonnak ki. A Földművelésügyi Minisztérium közleménye felhívja a forgalmazók figyelmét: a visszahívásban nem érintett „EU és EU-n kívüli” jelölésű mézkeverékeket kizárólag akkor hagyják az üzletek polcain, amennyiben teljes mértékig biztosak azok eredetében, összetételében.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) szerdán egy demonstrációval közel egy időben bocsátotta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) rendelkezésére azokat a közjegyzői okiratokat, amelyek a szervezet által bevizsgáltatott méztermékek adatait tartalmazzák. Ezen információk alapján rendelte el a főállatorvos a tételek kivonását.

Mint arról Takács Ferenc méhész korábban a VS.hu-nak is beszélt, a szervezet azt gyanítja, hogy a Kínából importált mézek nem minden esetben természetesek, hanem mesterségesen hozzáadott anyagokat is tartalmaznak. A szakember akkor azt mondta, hetente száz kamionnyi érkezik az EU-ba a vélhetően hamisított alapanyagból, amely miatt a magyar méhészek már piacuk felét elveszítették. Nehezményezte azt is, hogy a termékeknél nem ismerhető pontosan az összetétel, hiszen csak annyit kell feltüntetni a termékek címkéjén, hogy az EU-ból származó és EU-n kívüli alapanyagot tartalmaz, sem az arányokat, sem a pontos eredetet nem. A méhészek nem csak Budapesten, de európai kollégáikkal összefogva Brüsszelben is tüntettek október végén emiatt.