Kisajátíthatják a telkét, ha nem engedi át a felcsúti kisvasutat

Forrás: Wikipédia

-

A Magyar Narancs úgy tudja, tiltakoznak az etyekiek az új vasút nyomvonala miatt. Van, akinek csak áthalad a telkén a sínpár, de van, aki megállót is kapott.


A felcsúti kisvasút ötlete a környező települések polgármestereinek is megtetszett, de a jelek szerint a lakók nem ennyire lelkesek. A decemberben elfogadott tervekről ugyanis az derült ki, hogy magáningatlanokat is érint. Miután pedig a felcsúti építkezést kiemelt jelentőségűvé nyilvánították, ezért az állam akár ki is sajátíthatja azoknak a telkeit, akik berzenkednek a vonatforgalomtól.


A kisvasút Bicske érintésével egészen Etyekig közlekedhet majd, ahol a sínek átmennének egy olyan magántulajdonban lévő területen, ahol egy családi ház és egy lovarda is található. A szerelvény csupán néhány méterre haladna el a lakóépület mellett. Az egyik etyeki megállót szintén magánterületre tervezték - írja a Magyar Narancs.

Az egyik tulajdonos, Kerényi Ferenc a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nél is érdeklődött, ahol megerősíthették, hogy kisajátítási eljárás is szóba jöhet, ha a telek gazdája önként nem egyezik bele a vasútépítésbe. Az etyeki polgármester, Garaguly Tibor közmeghallgatást ígért az ügyben, a helybéliek viszont egyesület alapításában gondolkoznak érdekeik védelmében.