Kína nem érdekelt a kereskedelmi háborúban

Fotó: MTI/AP / Andy Wong

-

Peking szerint a fejlett amerikai technológia exportja csökkentené az amerikai hiányt.


Csak kárt okozna a kereskedelmi háború Kína és az USA között, és Peking soha nem indítana ilyet elsőként – közölte a kínai kereskedelmi miniszter. Csung San szerint a "kereskedelmi háborúknak nincs győztese, az mindenkinek csak kárt okozna". A miniszter szerint Kína nem érdekelt kereskedelmi háborúban, de "képes megfelelő választ adni, ha az ország és népe érdekének a védelme azt megköveteli".

A kereskedelmi miniszter szerint a két ország közötti kereskedelem nagysága csaknem 230-szorosára nőtt az elmúlt negyven évben és a kétoldalú befektetések értéke már túl van a 230 milliárd dolláron. Szerinte az utóbbi időszakban Washingtont egyre inkább aggasztja a kínai többlet nagysága a kétoldalú kereskedelemben.

Tavaly 375 milliárd dollár amerikai külkereskedelmi deficit alakult ki a Kínával folyó kereskedelemben. A kínai miniszter szerint az amerikai adatok a hiányt rendre mintegy 20 százalékkal eltúlozzák. Másrészt ha az USA felhagyna a gyakorlattal, hogy nem engedélyez exportálni magasan fejlett technológiát Kínába, akkor máris csökkenne a kereskedelmi deficit.

Donald Trump csütörtökön, más országok tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatára és az amerikai acélipar fellendítésére hivatkozva, aláírta az acélimportra kivetett 25 százalékos, és az alumíniumimportot érintő 10 százalékos védővámról szóló döntést. Kína az USA tízedik legnagyobb acélszállítója.