Kihátrálnak a bankok Vajna TV2-s üzlete mögül

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

Alaptétel, hogy bizonytalan banki környezetben nincs hitelezés – mondta több banki forrásunk. Márpedig a cégbíróságon valóban iktatták azt az alapítói határozatot, amely visszahívja a TV2 eddigi tulajdonos-menedzsereit a cégvezetésből, és új ügyvezetőnek Simicska Lajos üzleti partnerét, Fonyó Károlyt jelöli ki.


Ha nem is közvetlenül Fonyó Károly cégének, a Megapolis Media Zrt.-nek a tulajdonosi igénybejelentése miatt, de könnyen meghiúsulhat a filmproducer-kaszinótulajdonos-kormánybiztos Andy Vajna terve, hogy Magyarország második legnézettebb kereskedelmi tévécsatornájának a tulajdonosa legyen. A VS.hu több forrásból is úgy tudja, hogy sem az ügylet pénzügyi tanácsadásába és finanszírozásába bevont kereskedelmi bank, sem az időközben felmerült állami pénzintézet, az Eximbank nem tud hitelt nyújtani az adásvételhez.


Ha egy tulajdonos pozíciója a legkisebb mértékig is bizonytalanná válik, ha egy tulajdonosi joggyakorlás megtámadhatónak tűnik, és ennek alapján egy korábbi helyzet viszaállítható, vagyis ha bizonytalan a jogi környezet, akkor nincs hitelezés

– mondta kérdésünkre egy banki projektfinanszírozással foglalkozó szakember, aki még 1997-ben részt vett annak a banki konzorciumnak a munkájában, amely a TV2 alapításakor a pénzt nyújtotta. Könnyű volt akkor, tette hozzá, hiszen 10 évre szóló koncesszióval betonozták be a tulajdonosokat, akik egyébként akkor tőkeerősek voltak, és eleve 9 milliárd forintot fizettek a koncessziós jogért az államnak.

Most azonban a szereplőket a jelek szerint nem veti fel a pénz. A két jelenlegi tulajdonos-menedzser, Simon Zsolt és Yvonne Dederick, 2013 decemberében csak úgy tudott birtokon belülre kerülni, hogy az eladó, a német ProSiebenSat.1 Media AG a majdani profit terhére hitelt nyújtott nekik. Csakhogy a TV2 masszívan veszteséges, ami megakadályozhatja újabb külső forrás bevonását.

Úgy tudni, a vételárat a mostani vevőjelölt, Andy Vajna cége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. is részben hitelből fedezte volna, ám az eddig szóba jött kereskedelmi bankok vagy éppen állami tulajdonban lévő pénzintézetek hajlandósága megcsappant. Ez nem csoda annak fényében, hogy a héten megérkeztek a cégbíróságra azok a papírok, amelyek alapján Fonyó Károly bejelentette igényét a tulajdonosi jogok gyakorlására.


Fonyó Károly leváltotta Simon Zsoltot és Yvonne Dedericket, és kinevezte önmagát a cég élére


Fonyó Károly szerint az jogosította fel erre az intézkedésre, hogy még 2013-ban kötött egy opciós szerződést a két menedzser-tulajdonossal, hogy övé két cég, a CCA Vízió Kft. és a Double 6 Dominoes Kft., méghozzá attól a dátumtól, amikorra kitölti azt a kontraktus megfelelő helyén.


Simon Zsolt ezzel mondott le tulajdonáról, és hasonló szerződést kötött Yvonne Dederick is Fonyó Károllyal


Bár Simonék először azt mondták, hogy ha aláírtak volna egy elővásárlási jogról szóló szerződést, arra emlékeznének, végül elismerték, hogy egy kölcsönügylet biztosítékaként született egy opciós szerződés. Annak hatályosságát azonban vitatják.


Közben ki is ürült az a két cég, amelyre az opciós szerződés vonatkozott. Erről Simonék 2014. október 20-án igyekeztek gondoskodni, amikor gyakorlatilag önmaguknak, de egy másik cég nevén eladták azt a vagyont, amely eredetileg a CCA Vízió és a D6D nevű cégben volt. Fonyó azonban az új cégre is igényt tart, ez a TV2 Media Group Holdings, amelynek a vezetői posztjáról hívta vissza Simonékat a fenti dokumentum tanúsága szerint.

Miután a Polgári törvénykönyv egy évet ad egy-egy ilyen adásvételi szerződés megtámadására, ezért Fonyónak legkésőbb idén október 19-éig kellett bírósághoz fordulnia azért, hogy megakadályozza az opcióval október 13-án birtokába került két cég kiüresedését. Az elmúlt napok ügyiratai valószínűleg ezt az intézkedést is hivatottak előkészíteni.

A pénzhiány magának a televíziós csatornának a jövőjét is megkérdőjelezheti. A bizonytalan jogi környezetben még egy folyószámlahitel meghosszabbítása is bajos lehet. A TV2 Media Group Holdings június 30-ai mérlegbeszámolója szerint 2014 végén a cégnek több mint 21 milliárd forintos kötelezettsége volt, amihez további 8,6 milliárd forint járult hozzá „olyan hosszú távú filmszerződésekhez kapcsolódóan, amelyek jövőben megnyíló filmek vetítési jogát tartalmazzák”. A társaságnak tavaly 9,6 milliárd forintos árbevétel mellett félmilliárd forint vesztesége volt.


Itt az első feljelentés

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja elnöke csalás és gazdasági csalás miatt újra feljelentést tesz a TV2 2013-as eladása ügyében. Szigetvári Viktor most gyakorlatilag megismétli 2014. januári feljelentését, amelyet akkor a rendőrség elutasított. Ebben a szocialista Braun Róberttel együtt azt vélelmezték, hogy a nyilvánosság által megismert jogügylet nem a valóságot mutatja, és fennáll annak a lehetősége, hogy az ismeretlen elkövető haszonszerzés miatt az ügylet egyes résztvevőit tévedésben tartja, illetve színlelt gazdasági tevékenységet végez.Ezt a feljelentést csak azzal egészítik ki, hogy a ma ismert információk alapján Simicska Lajos üzlettársának, Fonyó Károlynak az érdekeltsége fedezte a háttérből a tranzakciót. Simon Zsolt és Yvonne Dederick pedig gyakorlatilag Fonyó Károly „strómanja volt” – fogalmazott.

Emellett vagyonosodási vizsgálatot kezdeményeznek Simon Zsolt és Yvonne Dederick ellen az adóhatóságnál, miután előbbi azt állította, hogy részben visszafizették kölcsönüket Fonyó Károlynak. Szigetvári Viktor szerint ezután viszont felmerül a kérdés, hogy honnan volt erre pénzük.

A párt egyúttal a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) fordul, mert a TV2 2013-as eladása befolyásolta a médiapiacot – jelentette ki. Felszólította az NMHH-t, hogy hivatalból folytasson le vizsgálatot az ügyben, hogy Simon Zsolt és Yvonne Dederick nem vezették-e félre a hatóságot.

Az Együtt azt követeli a Gazdasági Versenyhivataltól, hogy nyissa újra az ügyben készített és már lezárt aktát, mert azt vélelmezi, hogy a „Fonyó Károly által valójában biztosított források révén a Simicska Lajoshoz kötődő érdekkör benne volt ebben a tranzakcióban”, és ezzel túlzó mértékben befolyásolták a magyar versenypiacot.