Kiderültek a részletek a paksi hitelszerződésről!

Fotó: Europress/AFP/Dmitry Kostyukov / Europress/AFP/Dmitry Kostyukov

-

Az orosz kormány elfogadta a Magyarországnak nyújtandó paksi hitel feltételeit. Olyan részletek is kiderültek, melyeket eddig nem árult el a magyar kormány. A szerződés még aláírásra vár, aztán a magyar Országgyűlésnek is jóvá kell hagynia.


Az elfogadás után azonnal közzé is tették a szerződést.

Íme a részletek:

• A hitelösszeg maximum tízmilliárd euró lehet. Ez csupán keretösszeg, nem kötelező az egészet elkölteni, lehívása a 2014-2025 közötti időszakban történhet meg.
• A hitel a paksi beruházás 80 százalékát fedezheti, a maradék húszat a magyar félnek kell előteremtenie. Noha a magyar kormány korábban azt állította, hogy ezt a húsz százalékot majd csak az építkezés vége felé kell betenni, most kiderült, ez nem így van. Minden számlát külön-külön 80 százalékban a hitelből kell kifizetni, a többit a magyar fél közvetlenül utalja az építtető Roszatomnak. A benyújtott számlák elfogadására 15 napja van a magyar félnek, utána minden számla elfogadottnak és kifizetendőnek tekintendő.
• Minden költségvetési év előtt legkésőbb hat hónappal meg kell állapodni az oroszokkal, hogy az adott éveben mennyit szeretnénk elkölteni a hitelből.

Ami a törlesztést illeti, szintén új részleteket ismerhettünk meg:

• A hitelt 21 év alatt kell visszafizetni
• Utalni évente kétszer kell: minden év március 15-én és szeptember 15-én
• Az első részletet az új blokkok átadása utáni első fordulónapkor kell kifizetni, de legkésőbb 2026. március 15-én

Összesen 21 év alatt kell visszafizetni a teljes összeget, ez három hétéves ciklusra tagolódik:

• Az első hét évben a hitelösszeg 25 százalékát kell kifizetni egyenlő részletekben.
• A második hét évben a hitelösszeg 35 százalékát kell kifizetni egyenlő részletekben.
• A harmadik hét évben a maradék 40 százalékot, szintén egyenlő részletekben.

A kamatok mértéke az egyik legkritikusabb pont a végösszeget illetően, és itt is új információkkal gazdagodtunk. A korábbi állításokkal ellentétben négy szakaszra tagolódik a szerződés:

• A kamat 2014 és a törlesztés megkezdése között 3,95 százalék
• Ezután hét évig 4,5 százalék
• A következő hét évben 4,8 százalék
• Az utolsó hét évben pedig 4,95 százalék
• Fontos kiemelni, hogy a kamatszámítás alapja a mindenkori tőketartozás.

A szerződés igen szigorú kitételeket tartalmaz késedelmes fizetés esetére:

• 15 napot meghaladó késedelem esetén másfélszeres büntetőkamatot kell fizetni
• 180 további napot maghaladó késedelem esetén az orosz fél egyoldalúan felmondhatja a szerződést, valamint a teljes tartozást egy összegben követelheti a magyar féltől.
• Előtörleszteni bármikor lehet, de ezt 90 nappal előre jelezni kell az orosz félnek. A beruházás elszámolását az orosz Külgazdasági Fejlesztési Bank és a magyar Államadósság-kezelő Központ együttesen végzi. Az államközi szerződésben Oroszországot a moszkvai Pénzügyminisztérium és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium képviseli, Magyarországot pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium. A hitelszerződést még a magyar parlamentnek is el kell fogadnia, csak ezután lehet aláírni. Kormányzati állítások szerint ez már csak az áprilisi választások után történhet meg. Az aláírást követő két hónapon belül meg kell állapodni az elszámolások rendjéről és az egyéb technikai feltételekről is.


Menyhárt Jenő, Európa Kiadó

„Jó lesz nekünk, jó lesz nekünk,
Csak előbb lágyan tönkremegyünk,
Te se engem, én se téged,
Minket már a bűn se véd meg.”

A hitel feltételei jók, nagyon jók. Valódi piacról Magyarország ilyen kondíciókkal nem tudna hitelhez jutni.

Ám:

1. Az oroszok nem irgalmas szamaritániusok. Ők maguk tavaly ősszel 30 éves futamidőre 6,05 százalékos eurókamatra kaptak kölcsön pénzt. Ezt nyilván nem adják nekünk tovább 4 százalékon - ha csak az üzlet más részén nem nyerik meg bőven az ellenértéket.
2. Még így sem biztos, hogy a kamat elég alacsony ahhoz, hogy megérje az atomerőmű. Több független számítás szerint is bőven három százalék alatt kellene lennie a hitelkamatnak, hogy ne emelkedjen az áramár. Négy százalékos kamattal számolva az áram ára 30 százalékkal lesz magasabb annál, mint amennyiért a piacon majd áramot lehet kapni.
3. A hitel euróalapú. Az állam az elmúlt éveket azzal töltötte, hogy lakosainak jelentős részét kimenekítse a devizahitelekből, erre most maga lép bele egy még nagyobba. Ez persze csak kockázat, és akár jól is elsülhet, ám a jövőben különösen oda kell figyelnünk a forintárfolyam-stabilitásra.