Kiderült, mi van a sörös dobozokban

Fotó: Getty Images/iStockphoto / MarkWagonerProductions

-

Negyven különböző típusú és ízű sört vizsgált a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), valamennyi megfelelt a követelményeknek.


A szakemberek azt vizsgálták, hogy megfelelőek-e a jelölések, tehát valóban olyan sör van-e a palackban, vagy éppen a dobozban, ami arra rá van írva. Ezen túl a sörök alkoholtartalmát is vizsgálták, azaz, hogy a címkén feltüntetett értékek megfelelnek-e a termékben lévő valós alkoholtartalommal. A mért alkoholtartalom valamennyi esetben megfelelt a címkén megjelölt értéknek - közölték.

Több olyan sört is vizsgáltak, amelynek dobozán a gyártó a minőségi sör jelzőt tüntette fel. A szabályok szerint a termék gyártója "minőségi" jelzőt csak abban az esetben használhat, ha a termék úgynevezett extrakttartalma - az erjedés előtti szárazanyagtartalma - legalább 11 százalék. A 7 megvizsgált "minőségi" sör közül valamennyi termék megfelelt ennek az előírásnak is.

A sör fogalmát a Magyar Élelmiszerkönyv határozza meg, eszerint a sör: malátából, valamint pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, általában alkoholtartalmú ital. Az ízesített sör olyan sör, amelyhez az ízhatás kialakításához a komló helyett vagy mellett, egyéb ízesítőanyagot is felhasználhatnak.

A termékek megnevezésében a szabályok szerint fel kell tüntetni a "sör", illetve "ízesített sör" kifejezést, valamint a sör színére utaló jelzőket, tehát, hogy a termék: "világos sör", "félbarna, vörös sör" vagy "barna sör". Az "ízesített sörök" megnevezésében az ízére, színére vagy egyéb jellegezettségére utaló szót is meg kell említeni.

Bár a sörök remekül szerepeltek a vizsgálatokon, fogyasztásukat csak mértékkel ajánlják az egészségügyi szakemberek - olvasható a hatóság közleményében.