Kiderült, legfeljebb hány menekült kaphat állást Magyarországon

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

A Nemzetgazdasági Minisztérium idén 59 ezer olyan ember foglalkoztatását tette lehetővé, aki úgynevezett harmadik országból származik.


A kormány a bevándorlásról elindított nemzeti konzultáció keretében kérdezte meg a választóktól, hogy vajon veszélyben érzik-e a munkahelyeiket.


Sokféle véleményt hallani a bevándorlás kérdésével kapcsolatban. Vannak, akik szerint a megélhetési bevándorlók veszélyeztetik a magyar emberek munkahelyeit és megélhetését! Ön egyetért ezekkel a véleményekkel?

Ezt követően a Nemzetgazdasági Minisztérium még márciusban közzétett egy rendelettervezetet, amely a Magyarországon egyidejűleg foglalkoztatható harmadik országbeli (tehát nem magyar és nem uniós vagy schengeni) állampolgárok legmagasabb létszámáról szólt, és ennek alapján július 3-án hatályba is lépett a jogszabály. Ez felhatalmazza a minisztert, hogy évente egyszer, február elsején tegye közzé ezt a számot, illetve az első évben, vagyis idén augusztus 1-jén határozzák meg a maximumot.


Ez a jelek szerint némi késéssel, de megtörtént, az augusztus 25-ei Hivatalos Értesítő szerint idén legfeljebb 59 ezer olyan embert lehet foglalkoztatni Magyarországon, aki nem az Európai Unió, illetve nem Svájc, Izland, Norvégia vagy Lichtenstein állampolgára.


A módszertan

A jogszabály szerint a Magyarországon egyidejűleg foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok száma nem haladhatja meg az előző évben bejelentett munkaerőigények havi átlagát.

A munkaerőigények havi átlagának számításánál az egy naptári hónapban bejelentett munkaerőigények összegéből kell kiindulni. A számításnál a rendelet szerint figyelmen kívül kell hagyni azokat a munkaerőigényeket, amelyek közfoglalkoztatási jogviszonyban történő foglalkoztatásra irányulnak, vagy amelyeket harmadik országbeli állampolgár magyarországi foglalkoztatásának engedélyezése céljából jelentettek be.


Mindez messze nem jelenti azt, hogy 59 ezer menekült minden további nélkül munkát kap Magyarországon, hiszen egyrészt például az Egyesült Államok és még jó néhány olyan állam harmadik országnak számít, ahonnan nem menekültek érkeznek, másrészt a már idén Magyarországra érkezett 143 ezer menekült közül sem mindenki szeretne Magyarországon maradni. A többség Németországba vagy Svédországba igyekszik. Ráadásul a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatását minden egyes aspiránsnak még engedélyeztetnie kell a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál.


Tavaly mindenesetre csak valamivel több mint 10 ezer harmadik országból érkezett munkavállalót regisztrált a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat.