Kibuktatták a fideszes parlamenti képviselőt a budapesti kamara éléről

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Faltörő kos és pajzs voltam - mondta a VS.hu-nak Nagy Elek, hozzátéve, hogy a fideszes Szatmáry Kristóffal szemben senki más nem mert kiállni. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara fordulatokban gazdag közgyűlése elsöprő többséggel szavazta meg az új elnököt.


Személyeskedésig fajuló viták után egy váratlan jelölt, Kiss Zoltán nyerte meg a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közgyűlésén az elnökválasztást. Ráadásul egyedüli jelölt volt, miután az eddigi elnök, a fideszes országgyűlési képviselő Szatmáry Kristóf a titkos szavazáson még a jelöltek listájára sem került fel.


Kiss Zoltán a Meló-Diák Iskolaszövetkezet vezetőjeként eddig a gazdasági szolgáltatások tagozatának az elnöke volt. Bár eredetileg úgy volt, hogy a hazai üzleti élet egyik nagyágyúja, az elmúlt években már a nyilvánosságot kerülő Nagy Elek a fideszes politikus kihívója, ám a közgyűlés napján változott a forgatókönyv. (Nagy Elek a Vegyépszer tulajdonosa volt, ez az a cég, amely zömében az első Orbán-kormány idején sorra nyerte az autópálya-építések közbeszerzési pályázatait.)

Nagy Elek kérdésünkre úgy fogalmazott, hogy ő csak pajzsként végigvitte a választási kampányt, mint mondta,


én voltam az egyetlen, aki Szatmáryval szemben indulni mertem.

A fideszes képviselő egyébként korábban kormánytag is volt, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, és jelenleg is a Miniszterelnökség kereskedelempolitikai kérdések összehangolásával foglalkozó miniszteri biztosa, egészen május közepéig.

A BKIK elnöki pozíciójáért azután robbant ki a csatározás, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László az MKIK közgyűlésén nyíltan beszélt a "Szatmáry-klánról" és a BKIK zűrös ügyeiről. Szatmáry Kristófnak az édesanyja is a fővárosi kamaránál tevékenykedik a kereskedelmi tagozat vezetőjeként.

Most azonban nem kizárt, hogy a tagozati tisztújításkor Szatmáryné Jähl Angéla is elveszíti pozícióját. A BKIK két új általános alelnöke közül az egyik ugyanis Rév András, aki a kereskedelmi tagozat tagja, tehát még ez a csoport sem tartott ki Szatmáryék mellett. A másik alelnök az építőipart képviselő Koji László. Kiss Zoltán és Rév András egyaránt tagja az MKIK szubszaharai tagozatának.

A csatározás hátteréről itt írtunk.