Kétmilliárd forintot költ az egyházakra az állam

Fotó: Kálló Péter

-

Egyházi beruházásokra, programokra 1,9 milliárd forintot költ az állam idén, derül ki abból a dokumentumból, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma tett közzé. Tavalyhoz képest 55,5 millióval nőtt az összeg.


A minisztérium négyfelé osztotta a támogatásokat, így beszélhetünk hazai és külföldi egyházi közösségi célú programok és beruházások támogatásáról, illetve az egyházi épített örökség védelméről és egyéb beruházások támogatásáról határon innen és túl.Az összesen közel 2 milliárd forintnyi állami támogatás legnagyobb része a hazai programokra, azon belül is az épített örökség védelmére megy el, a határon túlra kerülő összegek az összes támogatás mintegy ötödét adják. Az összeg növekedett 2015-höz képest, akkor ugyanis egyházi közösségi célú programok és beruházások támogatására összesen 537,7 millió, az egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházásokra pedig 1,350 milliárd jutott. Ez pedig összesen 1,8 milliárd, ami 55,5 millióval kevesebb az idei kifizetéseknél.

Amennyiben a részleteket nézzük, úgy az látható, hogy rengetegféle célra mennek a pénzek, így sok hittantábort, közösségépítő programokat, illetve épületfelújítást is találunk a támogatott célok között, de jut „katolikus jó gyakorlatok” kiadvány elkészítésére és fiatalok hitéleti közösségformálására is.A hazai támogatások közül a legtöbb pénzt, 22,3 millió forintot két beruházás kapott: egyrészt a felpéci evangélikus templom orgonájának, illetve külső felújítására jutott ennyi, másrészt a Vecsési Evangélikus Egyházközség templomának bővítésére, illetve a gyülekezeti helyiségek szociális helyiségekkel való bővítésére, korszerűsítésére. A képzeletbeli dobogóra a körmendi Magyarszecsődi templom felújítása fért még fel, erre 21,5 milliót szán az állam.

A támogatott egyházak javarészt keresztények, az első nem ehhez a valláshoz köthető támogatás az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek jutott, ők kilencmillió forintot kaptak az Óbudai Zsinagóga homlokzati nyílászáróinak felújítására. Ezzel a projekttámogatások nagyságának sorrendjében a 35. helyen végeztek.

Ezek a pénzek mind egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások támogatása címén kerülnek az egyházakhoz, közösségi célú programokra és beruházásokra már jóval kisebb átlagos összeg jut, itt ugyanis a legmagasabb támogatás is csak 4 millió forint. Ekkora összeget egyébként ketten kaptak, a Magyarországi Evangélikus Egyház, hogy az úgynevezett Templomkert Projekt keretén belül családi pikniket és piacot rendezzen Budapesten és néhány vidéki helyszínen, de ugyanennyit kapott a Rákospalotai Evangélikus Egyházközség is, mégpedig egy templombelső kifestése céljából.

A határon túli egyházi közösségek közül a Romániában található mádéfalvai Római Katolikus Egyházközség járt a legjobban, 8 millió forintot kapott az „Építsük közösen a madéfalvi Siculicidium kápolnát!” elnevezésű projektjére. A csíkszentmiklósi Római Katolikus Plébánia hatmillió forintból fejezheti be a helyi plébánia felújítását, de a pénzből jut a közösségi ház felújítására is.

Amennyiben ön is böngészné az adatokat, kattintson!

A cikk első változatában rossz számokat közöltünk, így véletlenül a valóságnál nagyságrendekkel nagyobb összegeket tüntettünk fel. A hibáért elnézést kérünk.