A Fidesz elbukott egy kétharmados szavazást

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Elhalasztotta a parlament kedden a zárószavazását annak a törvényjavaslatnak, amely a pénzügyi szolgáltatók felügyeletére vonatkozó szabályozást szigorítaná. A kormány és a Fidesz az ellenzéket okolja. Az MSZP azzal vágott vissza, hogy a törvényjavaslat a csaló brókereknek és segítőiknek falazna.


Az indítvány zárószavazását azt követően halasztották el, hogy az előterjesztés minősített, azaz kétharmados többséget igénylő rendelkezései nem kapták meg a szükséges szavazatszámot.

A törvényjavaslatot egyebek mellett azzal a céllal nyújtotta be a kabinet, hogy a brókerügyek miatt szigorítsa az ellenőrzési rendszert, megerősítse a jegybank pénzügyi felügyeleti hatáskörét.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kedden a parlamentben arról beszélt, hogy az ellenzék nemet mondott a brókercégek szigorúbb ellenőrzésére. Az előterjesztő Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is megdöbbentőnek nevezte, hogy az ellenzék nem támogatta az indítványt.Az MSZP szerint viszont a Fidesz-KDNP a csaló brókereknek és segítőiknek falazó törvényt próbált elfogadtatni, a javaslat ugyanis nem több jogosítványt adna a jegybanknak, hanem mentességet a jövőbeni lopásokban való közreműködés felelőssége alól. Tóth Bertalan az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese kijelentette, a törvénymódosítás lehetetlenné tenné a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felelősségre vonását az olyan mulasztásokért, mint amilyeneket az a Quaestor-ügyben elkövetett. Tóth Bertalan szerint az MNB-nek eddig is minden jogköre megvolt ahhoz, hogy elláthassa ellenőrzési feladatát, de nem tette.


Varga Mihály megdöbbent, hogy az ellenzék nem támogatta az indítványt.


A törvényjavaslat több pontja ellen tiltakozott korábban a Magyar Könyvvizsgálói Kamara, mert elfogadhatatlanul magasnak tartotta például a természetes személyként dolgozó könyvvizsgálókra előírt 100 millió forint, illetve a könyvvizsgáló cégeknél dolgozókra előírt 500 millió forint biztosítási összeget.