Kétes üzletbe akarják beleerőltetni a civil szervezeteket

-

Hamarosan elindul egy adatbázis, amelyből megtudhatnánk, hogy mely civil szervezetek érdemesek az adónk 1 százalékára. Az Index szerint azonban az Alapítványok Feketén Fehéren (AFF) szolgáltatás csak annak a civilnek adna pozitív értékelést, amelyik fizet érte.


A lap több civil szervezetet is megkeresett a január 20-án startoló adatbázissal kapcsolatban, de eddig nem találkozott egy olyannal sem, ami átment volna az Alapítványok Feketén Fehéren minősítésrendszerén. Az AFF – amelynek a honlapjáról semmilyen érdemi információ nem derül ki – az Index szerint decemberben kezdte meg az alapítványok átvilágítását, még pedig úgy, hogy telefonon felkereste a civileket. A megkérdezettek általában ekkor hallottak először az AFF-ről, a telefonban egy háromszintű szolgáltatás alapcsomagját kínálták nekik.


Az első szinten hozzáférést ajánlottak fel az oldal adminrendszeréhez, amivel átkerülhettek a támogatható kategóriába. A beszámolók szerint, ha a civilek a teljes csomagot kérték, akkor felajánlották nekik, hogy reklámokat rakhatnak az AFF bannerhelyeire, és egy garanciapecséttel emelik ki őket az adatbázisukban.


Több gond is van ezzel – írj a lap. Egyrészt a rendszerből ezek után már nem lehet kikerülni, másrészt gyakorlatilag megzsarolták a civileket azzal, hogy ha nem fizetnek elő, akkor súlyos vagyoni hátrány éri őket, mivel a negatív értékelésük miatt kevesebb embertől kaphatják meg az 1 százalékos felajánlásokat, a vállalatvezetők is visszakozhatnak a szponzorációtól.


Csakhogy az Index által megkeresett civilek közül egy sem akart felkerülni az AFF oldalára, és mind biztosak benne, hogy az oldalnak semmilyen más célja nincs, mint megvásároltatni a szolgáltatást. Az egyik civil szervezettől például azt mesélték, hogy az AFF egy telemarketinges vehemenciájával próbálta rákényszeríteni fizetős szolgáltatását a szervezetre.

A díjért cserébe – ami 300-400 ezer forint plusz áfa körül mozog –a szervezetek pozitív értékelést vehetnek az oldalon, azaz kvázi „kifehérítik őket”. Ürügy a fehérítésre mindig akadt: van civil, ahol az állami pályázat elszámolásában, van, ahol az éves beszámolóban kifogásoltak valamit az AFF munkatársai.


Az Index megkereste az AFF Média Zrt. üzemeltetéséhez köthető üzletembert, File Lászlót, akinek az elmúlt években több gyanús ügylete is volt (ezeket felsorolja a lap).


File szerint az AFF célja, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, pontosan mire ajánlják fel adójuk 1 százalékát, mert az üzletember azt mondja, hogy az évente 100 milliárd forint nem a szervezetek céljaira, hanem valami „másra megy”. Igaz, az elmúlt években az szja-bevételek 1500-1600 milliárd forint körül voltak, amelynek az 1 százaléka csupán 15-16 milliárd forint, és nem ennek a tízszerese, ahogy File mondja.

File a lapnak azt mondta, hogy 16 szempont szerint vizsgálnak mindenkit, de ezt előre nem ismertetik a megkeresettekkel, és csak telefonon közlik a vizsgálatot.

Az AFF háromszintű minősítési rendszere szerint vannak semleges, fehér és fekete szervezetek. File azt mondta a lapnak, hogy semlegesek lennének azok a civilek, amelyek átmennek az átvilágításukon, de nem akarják az AFF oldalán a saját profiljukat kezelni. Fehér minősítés azoknak jár, akik fizetnek az AFF szolgáltatásáért, feketék lennének azok, akik nem felelnek meg a vizsgálati szempontjaiknak.

„A szervezetek 70 százalékánál nem látjuk, hogy átláthatóan gazdálkodnának” – mondta az AFF képviselője, vagyis ennyien indulhatnának fekete minősítéssel.


A céginformációs adatbázis szerint a vállalkozást idén október 29-én jegyezték be 5 millió forint indulótőkével. A megadott cím egy XI. kerületi székhelyszolgáltatóé, a cég valójában nem itt, hanem egy XIII. kerületi irodaházban működik.

A részvénytársaság két tulajdonosa Kacsa Zsolt és Jezsek Margit, File László a céginformációs adatbázis szerint nincs benne az AFF irányításában, de az oldal domainjét az ő nevére jegyezték be.