Két napja még remek ajánlatai voltak a csaló karcagi cégnek

Fotó: Thinkstockphotos / eugen_z

-

Március 13-án még törökországi luxusút befizetésére buzdította a nyaralni vágyókat, márciusban pedig új irodát is nyitott Debrecenben a Kun-Mediátor Kft., amelynek ügyében azóta sikkasztás gyanújával nyomozást indított a rendőrség. A családi vállalkozásnak pénzügyi tevékenységre nem volt engedélye, mégis nagy hozamokat ígért. Eddig 195-en tettek feljelentést ellene.


Az utazásszervezéssel és pénzváltással foglalkozó karcagi Kun-Mediátor Kft. mára az összes irodáját bezárta – írja a turizmusonline.hu. A karcagi családi vállalkozás ellen sikkasztás gyanújával nyomoz a rendőrség, a cég felelős vezetőjének jelenlegi tartózkodási helye nem ismert. A police.hu közlése szerint az után indítottak nyomozást, hogy a cég karcagi fiókjában többen nem jutottak hozzá a befektetésükhöz.

A Kun-Mediátor Kft.-nek pénzügyi tevékenységre vonatkozó engedélye nem volt, ezt a Magyar Nemzeti Bank is közölte, hozzátéve, hogy jogosulatlan pénzügyi szolgáltatás gyanújával piacfelügyeleti vizsgálatot indít. A családi vállalkozás elsősorban utazásokat szervezett, főirodája Karcagon volt, emellett Budapesten, Törökszentmiklóson és Debrecenben tartott fenn irodát, utóbbit most márciusban nyitotta meg. Facebook-oldaláról az derül ki, hogy egy nappal a rendőrségi nyomozás megindulása előtt is kínálgatta ajánlatait: 15 százalékos kedvezményt ígért például az 5 csillagos törökországi Amelia Beach Resort Hotelbe. Arról egyelőre nincs információ, hogy bárki tartózkodik-e külföldön az utazási iroda által szervezett utak bármelyikén.

Az egyébként karcagi származású Varga Mihály által vezetett Nemzetgazdasági Minisztérium is megszólalt: a tárca arra utasította a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal főigazgatóját, hogy a Kun-Mediátor Kft. utazásszervezési tevékenységével kapcsolatban haladéktalanul indítson vizsgálatot.


Az ellenőrzésnek ki kell terjednie arra, hogy a cég utazásszervezési tevékenysége miatt kerülhetett-e bárki veszélybe, vagy kára származhatott-e abból. A vizsgálatnak tisztáznia kell azt is, hogy a cég működése során nyújtott-e szabálytalan módon, engedély nélkül pénzügyi szolgáltatást.

Békési Tamás, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal főosztályvezető-helyettese a turizmusonline.hu-nak már korábban azt mondta, közigazgatási hatósági eljárást indítanak. Szerinte a hivatal azt tudja vizsgálni, hogy fennállnak-e a kiadott engedély megadásának feltételei vagy nem. A Kun-Mediátor az Union Biztosítónál külföldi utazásszervezésre lekötött vagyoni biztosítéka ötmillió, míg a belföldi szervezésre lekötött összeg ötszázezer forint.


A polgármestert is meglepte

Szerda délelőtt Dobos László, Karcag polgármestere szomorúnak és meglepőnek nevezte a helyzetet, ugyanis – mint mondta – az utazási iroda vezetőjéről, „a köztiszteletben álló karcagi emberről”, akinek azóta nyoma veszett, senki sem feltételezte a történteket. Az emberek, akik rábízták megtakarításaikat és most nem jutnak pénzükhöz, „érthető módon” fel vannak háborodva – tette hozzá.

Mostanáig 195-en tettek feljelentést a rendőrségen, és közülük sokan már csatlakoztak a Kun-Mediátor Károsultak csoporthoz a Facebookon. A police.hu közleménye szerint többen személyesen tettek bejelentést már kedden a Karcagi Rendőrkapitányságon, mert egy – többek között – pénzügyi tevékenységet folytató vállalkozás karcagi fiókjában befektetési szándékkal elhelyezett pénzükhöz a lekötési idő lejárta után nem fértek hozzá. A feljelentők a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint az átlagosnál magasabb kamat reményében helyezték el megtakarításaikat a Kun Mediátor Kft.-nél. A tájékoztatás szerint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a nyomozást ismeretlen tettes ellen folytatja, és vizsgálja az ügy körülményeit. A vállalkozás felelős vezetőjének jelenlegi tartózkodási helye a nyomozóhatóság előtt nem ismert.

A cég két tulajdonosa 70-30 százalékos arányban Dobrai Sándorné és Kemecsi László. Előbbinek a lányai is részt vesznek a vállalkozás irányításában, maga Dobrai Sándorné 2006 és 2010 között külső tagként részt vett a karcagi önkormányzat idegenforgalmi bizottságának a munkájában. Kemecsi László a Karcag SE vezetőedzője, decemberben pedig beválasztották a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének irányításába: az Alföld és Észak-magyarországi Régió bizottsági tagja.

A vállalkozás a mérlegbeszámolók tanúsága szerint nem hajtott busás hasznot, évi 60-70 millió forintos forgalma mellett az alaptevékenysége az elmúlt években veszteséges volt, amit csak a pénzügyi tevékenység ellensúlyozott, így különösebb nyereség nélkül, de évről évre elevickélt.

A család vállalkozói tevékenysége még rendezvényszervezésre, egy étterem és egy szépségstúdió üzemeltetésére is kiterjedt, de kimutatott profit azokon se nagyon volt az elmúlt években. A Kun-Mediátor egy tévécsatornát is üzemeltetett, a Mediátor TV-t, amely a helyi kábelhálózatban és a YouTube-on is sugározta műsorait, ezek részben a helyi közéletről, részben az utazásokról szóltak.


Dobraiék lánya a Mediátor TV-n