Kellemetlen meglepetés érheti a Görögországban nyaralókat

Fotó: iStockphoto / entrechat

-

Úgy tűnik, gyorsan hatnak a Görögország által kényszerűen bevállalt megszorítások. Az új áfakulcsot már elkezdték érvényesíteni a szállodások.


Egy éppen Görögországban nyaraló turista tette közzé azt a szállodai üzenetet, amely szerint csütörtök este a következő cetlit csúsztatták az ajtaja alá: amennyiben az általa fizetett szobaárban a reggeli is benne van, akkor az mostantól kicsit többe kerül, mivel a kormány július 16-ától áfaemelést léptetett életbe. A jelenlegi áfa legmagasabb kulcsa 13 százalék helyett így 23 százalékos, az étel- és italrendelésekre ennyi forgalmi adót kell fizetni, így hát sajnálatos, de a vendégnek is többet kell fizetnie.Az athéni parlament szerdán éjjel szavazta meg többek között az adók emelését, a következő mentőcsomag érdekében az ugyanis elkerülhetetlen volt. Ennek értelmében új áfatörvény lépett életbe: a legmagasabb 23 százalékos kulcs vonatkozik például a feldolgozott élelmiszerekre, éttermekre (ennek hatása szerepel a fenti levélben); 13 százalékos kulcs jön a friss élelmiszerekre, rezsiszámlákra; és 6 százalékos kulcsot kell alkalmazni a gyógyszerekre és a könyvekre.


A szigetek 30 százalékos áfa-kedvezményét is el kell törölni, azzal a kitétellel, hogy a legtávolabbi szigetek adókedvezménye idén még fennmaradhat.

Emelkedik a társasági adó kulcsa is: 26 százalékról 29 százalékosra a kisebb cégeknél; a luxusautókra, hajókra, úszómedencékre 10-ről 13 százalékos kulcsot kell mostantól kivetni; a mezőgazdasági vállalkozók adója pedig 13-ról 26 százalékosra nő.


Ha éppen Görögországban nyaral, és megosztaná friss tapasztalatait, írja meg nekünk a szerk@vs.hu címre!