Katar kilép az OPEC-ből

Fotó: MTI/EPA / IAN LANGSDON

-

Doha szerint a jövőjük a földgázban van.


Katar januárban kilép a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetétől – jelentette be Szaad al-Kaabi energiaügyi miniszter. Katar 1961 óta az OPEC tagja, de a tagállamok közül az egyik legkisebb kitermelő, míg a cseppfolyósított földgáz esetében a világ legnagyobb exportőre. Az ország továbbra is folytatja a kőolaj kitermelését, de a jövőben a gáz kitermelésére összpontosítja erőfeszítéseit. A katari vezetés hétfő reggel tájékoztatta a döntésről az olajkartellt.

Al-Kaabi szerint nagyon realistán ítélik meg a helyzetet. Katarnak nincs nagy olajkitermelő potenciálja, az igazi ereje a földgázban rejtőzik, ezért nemzetközi szerepének megerősítését és hosszú távú stratégiáját az szolgálja, ha a földgáziparra összpontosít.

A miniszter szerint a döntésnek nincs köze a Katart sújtó politikai és gazdasági bojkotthoz. Az OPEC de facto vezetője, Szaúd-Arábia, valamint Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom tavaly júniusban megszakította diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatait a terrorizmus pénzelésével vádolt Dohával.

Az elszigetelt ország tagadja, hogy radikális iszlamistákat támogatna, és azzal vádolja riválisait, hogy az uralkodó ász-Száni családot akarják elűzni a hatalomból.

Hatalmas földgázvagyonának köszönhetően Katar a világ egyik leggazdagabb országává vált, átalakította gazdaságát és jelentős erőfeszítéseket tett a jóléti állam kiépítésére. A katari állami olajvállalat azt tervezi, hogy 2024-re évi 110 millió tonnára növeli földgáz-kitermelését a jelenlegi 77 millióról.